De plek als bron

Wat als we kijken naar Timelab als een bron voor de buurt? 

Het begon als een verwaarloosd, ontoegankelijk en vervuild pand in de stad. We ontwikkelden de plek als een bron voor de buurt. 

151 zonnepanelen op het dak produceren veel meer dan we zelf gebruiken. Op welke manier kunnen we deze energie inzetten voor de buurt? Door een partnerschap met Volterra voorzien we heel wat gezinnen van onze eigen groene stroom. In huis draait bijna alles op zonne-energie.

Regenwater wordt drinkwater

Al het water dat we gebruiken komt uit de natuur. Zij het via grondwater, rivieren of directe opvang van regen. Van wie is dit water? Hoe kwalitatief en stabiel is dit water? Wie bepaalt de prijs? Hoe gebeurt het transport van water vandaag en hoe wordt de bevoorrading gegarandeerd en de overvloed geminimaliseerd? Het is een heel complexe zaak. De weg die het stadswater aflegt is relatief lang en vol obstakels. Het water dat uit de kraan komt is 100% drinkwater, ongeacht waarvoor we het gebruiken. Alles wordt aan de bron gefilterd. Daarnaast zien we meer en meer systemen van wateropvang en -gebruik op het niveau van een gebouw. We filteren enkel wat we nodig hebben en passen de waterbehandeling aan aan de lokale toepassing. Hier legt het water een kortere weg af, maar kent dan weer heel wat andere obstakels zoals kwaliteit en bevoorrading. Hoe ziet de toekomst van onze waterhuishouding eruit? De meningen zijn verdeeld. De efficiëntie van een decentraal model versus de flexibiliteit van een lokaal systeem. Maar is er een combinatie te maken? Met het project Waterwijs zochten we het uit. We gingen op pad in de buurt. 

Eerst trokken we de straat op en onderzochten de infiltratiemogelijkheden en het (zelf)herstel van publiek groen. We onderzochten de huidige en historische waterhuishouding in de buurt. Een buurt die op moeras is gebouwd en dus vooral met overlast te maken krijgt. Door de geografische insluiting van de wijk kan de afwatering alleen met zware pompsystemen worden voorzien. De historische rietgracht is een open riool daar waar het een verfrissende natuurlijke stroom had kunnen zijn. We transplanteerden zaadbedden van rijke grond die bedreigd wordt door wegenwerken, naar geveltuinen in de buurt om zo het zelfherstellende karakter van de natuur te bevorderen. Daarna gingen we van deur tot deur op zoek naar verhalen over water, herinneringen uit een leven op het platteland, over generaties doorgegeven om zo te leren hoe we leven met een tekort of teveel aan water. En dan kwam er de waterzuiveringsinstallatie om zo zelf in onze waterproductie te voorzien. De installatie zuivert regenwater opgevangen op het 600M2 grote dak van Timelab. Hiermee maken we drinkwater en voorzien we het pand van sanitair water. Het water dat we produceren staat onder controle van Farys. Zij meten op gezette tijdstippen de kwaliteit. Deze metingen laden we op in een publieke data-analyse platform die de stabiliteit en kwaliteit van het water in kaart brengt aan de hand van 35 parameters. Ook in huis gaan we voor meten is weten. De hele installatie heeft 4 verschillende filteringen en 6 tappunten waarop we metingen doen. We weten hoeveel energie dit kost, wat het verbruik is en voor welke doeleinden het water wordt gebruikt. Deze data kan je in real life op de monitor volgen. 

De installatie is opgesteld als een informatieve tentoonstelling die helpt om het debat te voeren over decentrale of centrale waterproductiesystemen. Dankzij het onderzoekswerk van een uiterst divers team van experten en de effectieve bouw van de installatie is het mogelijk om stadswater te vergelijken met gefilterd regenwater. Niet alleen op basis van kostprijs of kwaliteit, maar het hele systeem wordt in kaart gebracht. 

Daarenboven geven we ook alle informatie vrij om zelf een installatie te bouwen of de investeringskost te berekenen. Hiervoor kan je terecht op de wiki.timelab.org

Kom langs en ontdek het zelf !

Ontdek ook het fietsdepot voor kinderen dat de zachte mobiliteit in de stad stimuleert. De productie van materialen uit Japanse Duizendknoop die we aan de spoorwegberm verzamelen leidde tot een Knotfactory waar niet alleen lokale circuaire productie maar de hele geïndustrialiseerde productie onderzocht wordt. 

En uiteraard is er nog het makerslab. Een bron voor iedere maker die op een kritische manier in het leven staat. 

Een eetbare tuin met kruiden, theeplanten en fruit is de smaakmaker van veel van onze events en een inspiratie voor de chefs van de eatery. 

 

foto's (c) Aaron Lapeirre, Katherine Ball, Stijn Bollaert, Tomas Uyttendaele

 

 

Attachments

Events

6 Dec 2024

Wat na het ontwerp?

In deze workshop op 6 december leer je hoe je de betrokkenheid van de gemeenschap ook na de ontwerpfase kan behouden. We doen dit met behulp van het Transformative Communities Canvas dat rollen in kaart te brengt en zelfgeorganiseerde, veerkrachtige systemen bevordert.
15 Nov 2024

Hoe positioneer je jezelf?

Deze workshop op 15 november helpt architecten om diverse werkgroepen te navigeren via persoonlijke positionering. We gebruiken de Otherness-oefening om samenwerking en groepsdynamiek te verbeteren.
25 Oct 2024

Wie beslist?

Op 25 oktober onderzoeken we hoe de machtsdynamiek tussen markt-, overheids- en gemeenschapsactoren invloed heeft op architectonische ontwerpbeslissingen. We maken gebruik van de Three is a Crowd-tool om wederzijds begrip te bevorderen en gedeelde waardekaders te identificeren.
11 Oct 2024

Wie neemt deel?

In de eerste workshop van Participatie voor echt op 11 oktober richten we ons op effectieve en inclusieve participatie. We maken kennis met de Impactor, een instrument dat is ontworpen om impact te meten vanuit het perspectief van de deelnemers.
More

Blog

1 Mar 2024

Waterproductie : centraal of decentraal? Een systemische benadering.

Stel dat we regen zouden herwaarderen als een bron die van iedereen en niemand is. Water is dan niet meer verhandelbaar of privatiseerbaar. Via een transparante rolverdeling kunnen we dan het beheer van toevoer, kwaliteit en toegang collectief organiseren. Geen markt van vraag en aanbod, geen concurrentie tussen zij die hebben en zij die niet hebben. Dan zouden we een communicerend systeem van infrastructuren kunnen maken dat beter bestand is tegen pieken en tekorten.

Projects

1 Feb 30 Jun 2023

Transplant

Freja Nielsen transplanteert zaadbedden van hoogwaardige spontane vegetatie die dreigt te verdwijnen omwille van wegenwerken naar straat- en geveltuinen.
Redefining Cultural Space

Partners (12)

Volg dit project op instagram

#redefiningculturalspace