Transplant

1 Feb 30 Jun 2023

Groen is de stad is van onschatbare waarde voor de leefbaarheid van onze straten en pleinen. Ontharding zorgt voor verkoeling en een betere infiltratie van water tijdens zware regenval. De manier waarop we deze groene plekjes in de stad inrichten kan echter nog veel meer goeds brengen. Vandaag de dag gebeurt de aanplanting onder streng toezicht van regelgeving en voorschriften. Met als gevolg dat deze perken volledig gecontroleerd worden aangeplant. 

Daar tegenover staat een Europese classificatie van de kwaliteit van spontane vegetatie. Deze kaarten tonen aan dat er in onze buurt enkele heel waardevolle soorten in een hoge diversiteit te vinden zijn. Sommige van deze plekken worden echter bedreigd door wegenwerken. 

Freja Nielsen bracht eerst en vooral de reeds bestaande spontane vegetatie in de buurt in kaart. Daarnaast ging zij op zoek naar waardevolle zaadbedden, waarna ze een actie opzette in de buurt om deze te transpanteren naar geveltuinen en straattuinen. 

Meer over het project vind je hier: https://transplanters.cargo.site/

en hier : https://timelab.miraheze.org/wiki/Residency_Freja_Nielsen_in_Timelab

Voor de toekomst smeden we een samenwerking met de Geveltuinbrigade om dit aanbod ook in andere wijken te laten bloeien en groeien. 

1 Feb 30 Jun
Redefining Cultural Space

deelnemers

Partners