Wie neemt deel?

11 Oct 2024

Participatie hangt niet enkel af van de groepsamenstelling. Het draait ook om de juiste vragen: Wie zit er aan de tafel? Wie bevragen we? Hoe stellen we de groep samen die we gaan bevragen? En misschien wel het allerbelangrijkst: is deze groep representatief voor de mensen op wie de nieuwe architectonische en/of planningsbeslissingen van invloed zullen zijn?

In de praktijk hebben ontwerpers vaak niet de luxe van maandenlang veldonderzoek of brede bevragingen. Door tijd- en resourcebeperkingen bereiken we meestal slechts een beperkte groep, waardoor kwantitatieve meetinstrumenten vaak niet voldoende zijn om een kritische massa te bereiken. Bovendien, beïnvloedt hun wereldbeeld in grote mate hoe ze feedback interpreteren. Het resultaat is vaak dat mensen die deelnamen of niet deelnamen, zich niet gehoord voelen.

Na grondig onderzoek van allerlei meetinstrumenten voor participatie introduceert de Timelab Academy de Impactor: een nieuw instrument voor de actieve bevraging van impact door de ogen van de participant. Deze tool is gebaseerd op het intensieve werk de Impact Frontiers beweging (impactfrontiers.org), die zich richten op het meten van echte impact op mens en planeet. Timelab Academy heeft deze kennis vertaald naar de context van participatie in stedelijke ontwikkeling.

Tijdens deze workshop werk je hands-on met de Impactor en ontdek je hoe dit intuïtieve en tactiele instrument deelnemers begeleidt naar de diepere context van hun antwoorden. Door praktische oefeningen en interactieve sessies leer je hoe je de Impactor kan inzetten in je eigen projecten om de kwaliteit van participatie en impactmetingen te verbeteren.

(Illustratie: Sofie De Cleene)

14:00 - 17:00
Redefining Cultural Space
Gratis