Woon je in de Kogelstraat, Spijkstraat, Sarafijnstraat, Nieuwe wijk straat, Louis Cloquetstraat of Spitaalpoortstraat? Bouw dan mee aan de grote waterweetjes verzameling uit onze buurt.
Alle informatie en data analyse wordt gebundeld in het wonderwaterlab waar bewoners en bezoekers terecht met vragen en nieuwe kennis.
Vervolgens gaan we samen met kunstenaars, wetenschappers, burgers, onderzoekers, overheid en ondernemers concrete projecten uitwerken waarin we gemeenschappelijk water gebruiken en gaan we het debat aan over publieke voorzieningen en toegang tot water.
Tijdens het project bouwden we een permanente waterzuiveringsinstallatie in Timelab. Deze zuivert regenwater en maakt er drinkwater van. Er zijn 4 tappunten voorzien, telkens voor en na een stap in het zuiveringsproces. Deze tappunten worden iedere maand door Farys gecontroleerd met dezelfde parameters waarmee het stadswater wordt gecontroleerd.
Zo kunnen we de stabiliteit van de kwaliteit van het water in kaart brengen en analyseren. Onze partners van Biztory verzamelen deze data in een dataportaal dat toegankelijk is voor iedereen die wil weten welke kwaliteit we behalen en hoe stabiel zo een decentrale en lokale zuiveringsinstallatie is.
Wil je meer weten over de installatie? Neem een kijkje op onze wiki en ontdek hoe de volledige installatie is opgebouwd en wat de functie is van de verschillende filters en onderdelen in de installatie.
Naast de berekening van de installatie- en onderhoudskosten gaat een team aan de slag met het monitoren van het verbruik van de installatie. Hoeveel energie wordt er gebruikt? Hoeveel daarvan is zonne-energie? Hoeveel water komt er toe in de put? Hoeveel daarvan wordt gebruikt voor sanitair water? Hoeveel hiervan wordt gedronken? Hoeveel hiervan belandt uiteindelijk in de tuin en hoeveel in het riool?
Een open source meetinstallatie monitort de exacte verbruiken van de installatie.
Met buursporen lanceren we een platform voor de buurt. Het gaat over de straten Kogelstraat, Sarafijnstraat, Nieuwe Wijkstraat, Spitaalpoortstraat, Louis Cloquetstraat en Spijkstraat.
Hier verzamelen we allerlei informatie en kennis over de buurt. Van verhalen, over meetdata tot ervaringen. Wat zijn jouw favoriete plekken in de buurt? Welke ontdekkingen heb je gedaan? Heb je een verhaal dat je wil delen?
We vullen deze kaarten aan met open data sets die we uit open data platformen halen. Zo kan je de zelftoegevoegde data vergelijken met de officiële data die de overheid verzamelde. Daarnaast doen we met Timelab regelmatig acties in de buurt waarvan we onze data eveneens hierop plaatsen.
Je kan zelf of als vereniging, school of buurtproject jouw kennis toevoegen door een lokatie te prikken en jouw informatie op te laden.
Wat we hier verzamelen wordt uitsluitend gebruikt om terug te geven aan de buurt, de data is open en kan niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.
Neem binnenkort een kijkje (de link komt eraan)!
CC licentie non commercial share alike
Wanneer we aan water denken in de stad is groen nooit ver weg. Van de stedelijke omgeving staat tegenover de natuurlijke omgeving en wordt daarom vaak verwacht controleerbaar te zijn. Verharding is een gevolg van deze overtuiging waarbij publiek (en vaak ook privaat) domein 'onderhoudbaar' moet zijn. Echter wanneer we denken aan infiltratie en een meer natuurlijke omgeving is (ongewenst) groen vaak onvermijdelijk. Het vergt dus een culturele mindswitch om publieke ruimte als minder gecontroleerd te gaan beschouwen. We brengen plantensoorten en locaties in kaart en onderhouden met een groepje buren een groenperk in de buurt.
Residente Freja Nielsen bracht eerst en vooral de reeds bestaande spontane vegetatie in de buurt in kaart. Daarnaast ging zij op zoek naar waardevolle zaadbedden, waarna ze een actie opzette in de buurt om deze te transpanteren naar geveltuinen en straattuinen. Deze actie vond plaats onder de naam Transplant.
Meer over het project vind je hier: https://transplanters.cargo.site/ en op de wiki pagina.
Voor de toekomst smeden we een samenwerking met de Geveltuinbrigade om dit aanbod ook in andere wijken te laten bloeien en groeien.
Publicatie Booklet_Waterwijs