Knotfactory

De Knotfactory is een lokaal, korte keten productie netwerk voor circulaire producten gemaakt uit reststromen van biologische oorsprong

Voor een maximaal circulair product gebaseerd op lokale reststromen van biologische oorsprong hanteren we 9 essentiële designprincipes. 

Hoe kunnen we circulaire producten maken op basis van bio-gebaseerd afval? Eigen aan deze stromen is dat ze onzuiver en onvoorspelbaar zijn. De Japanse Duizendknoop is zo een plant. Bovendien is deze plant onderhevig aan de wetgeving op invasieve exoten waardoor we het met voorzichtigheid moeten benaderen. Deze plant is voor de knotfactory het symbool voor de achillespees van  de bio-economie  waar we toch nog al te vaak met te lange ketens en hoge kosten voor energie en logistiek te maken krijgen. 

Het knotfactory businessmodel is daarom gebaseerd op minimale logistieke bewegingen, minimale stock en maximale varieteit in mogelijke materialen gemaakt op een aanpasbaar en modulair productieproces. 

In de knotfactory wordt momenteel plaatmateriaal (knotplex) en koorden (knottex) en potjes (knotpot) gemaakt, maar de nadruk van ligt op het opzetten van verschillende 'knots' in Vlaanderen waar we op basis van gedeelde kennis en open productie systemen verschillende materialen op maat van de lokale context produceren.

De historiek van de Knotfactory

In Timelab vind je de basis opstelling van de productie voor een knotfactory. Het project is een jarenlange cocreatie en opbouw van kennis op heel veel verschillende vlakken. 

een greep hieruit: 

2014 - Lisa Ma wees op de mogelijkheden van de Japanse Duizendknoop als hulpbron

2019 - Wendy Van Weynsberghe  maakte een interactieve open source installatie met de koorden. Wil je deze zelf maken? Op GitHub vind je de code.

2020 - Lies Van Assche (Doek vzw) refelcteert samen met nieuwkomers over de status van een exotisch specimen.

2021 - Kristof Vrancken geeft een andere kijk op de plant in zijn boek en fotografie van de plant. 

2022 - Alaa Abu Asad ziet de Japanse Duizendknoop als compagnon en stelt tijdens zijn residentie in Timelab de plant in een ander daglicht.

Met speciale dank aan Tim Deurinck, Thomas van Aken, Henri Goeminne, Sofie Vermeire, Pieter Dondeyne, Jolan Soens, Jelle Geldof, Remy Marlhioud,Isa Mutsaerts en Selina Vanstalle die in het verleden bijdrage leverden aan dit project.

Lees ook onze Love Story over hoe de plant van een nuttige grondstof een partner werd. 

Onze onderzoeksresultaten van zowel materiaal, toepassing, proces als workspace delen we op onze wiki.

Al onze resultaten van dit onderzoek dragen de CC licensie met Attribution-Commercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-SA 4.0)


Attachments

Videos

Events

7 Oct 2024

Ontwerpen voor agro ecologie

Een heel semester gaan de ontwerpers van Design Academie Eindhoven aan de slag met de uitdaging om te ontwerpen aan de hand van de principes van Agro Ecologie.
More

Blog

Projects

20 Feb 6 Jun 2023

Knotpot, de nieuwe telg uit de knotfactory

Maak deel uit van het ontwerpteam van de knotpot productielijn. Ben je (ingenieur) mechanica, machine bouwer, product ontwerper of product technoloog en wil je in een open hardware project jouw expertise delen? Maak kennis met de knotpot, een product van de knotfactory.
1 Jan 202031 Jul 2021

Knottex

Na een proces van drie jaar trial and error in de ontwikkeling van de vezelplaat Knotplex breidt het team van Knottex de uitdaging verder uit en gaat het op zoek naar het winnen van een textielvezel uit de invasieve japanse duizendknoop.
21 Sep 201613 Feb 2017

Karen van der Perre - HAP

Distributie van goederen en diensten in de binnenstad. Het is een bekend knelpunt en een complexe kwestie voor veel hedendaagse steden. De inefficiënte individuele transporten met vervoermiddelen die niet aangepast zijn aan de binnenstad zorgen voor veel problemen en hinder in de stad. HAP stelt een P2P distributienet voor dat deze logistieke knoop moet helpen ontwarren
More

Publications

Reshaping Industry

Partners (4)

Volg dit project op instagram

#knotfactory

#knotplex,

#knotpot

#knottex,

#reshapingindustry