Knottex

1 Jan 202031 Jul 2021

Het projectteam van Knottex wil begrijpen hoe de plant zich gedraagt en welke bijzondere eigenschappen te detecteren zijn zodat het eenvoudiger wordt om mogelijke toepassingsgebieden te verkennen. Meer specifiek voor textieltoepassingen. 

Deze plant is een woeker in heel Europa en USA. Strikte reglementeren werd op gezet om de plant te bestrijden en in te dijken. De razendsnelle verspreiding van de dominante plant is een grote bedreiging voor het ecosysteem en de biodiversiteit. Potentieel is er kennis en expertise voorhanden in al deze plekken in de wereld. We kunnen dus een wereldwijd netwerk van expertise opzetten en dit verbinden aan lokaal onderzoek. Dit noemen we cosmo-lokalisme. Globale kennis lokaal inzetten en gedeelde kennis opbouwen uit lokale praktijken. En anders dan de ‘koloniale’ aanpak van de tuinaanleg in de jaren 70, willen we het debat over cultuur, grenzen, eigenschappen, gedrag, waarde en klimaat laten doordringen via de artistieke praktijk. 

Daarom werd kunstenaars Wendy Van Wynsberghe, Helena De Smet en Lies van Assche deel van het knottex team. De niet culturele partners zijn VAEngineering voor de kennis over elektronica, Hogent voor de kennis over het produceren van textiel uit planten vezels zoals in het project Cannabusiness waarbij een eigen productie van textiel uit lokaal geteelde hennep wordt ontwikkeld. Tot slot vervoegden ook stagiaire Isa Mutsaerts, audio kunstenaar Duncan Speakman en decorbouwer Paul De Braeckeleer het team. Isa deed onderzoek naar het beleid en beheer van Japanse Duizendknoop. Duncan vertaalt samen met DOEK vzw de resultaten naar een interactieve audio installatie. Paul bouwde een eigen lab op voor de Knottex experimenten.

Knottex wordt ondersteund met een projectsubsidie van het department Cultuur, Jeugd en Media.

 

1 Jan 31 Jul
Reshaping Industry