Karen van der Perre - HAP

21 Sep 201613 Feb 2017

 
Distributie van goederen en diensten in de binnenstad. Het is een bekend knelpunt en een complexe kwestie voor veel hedendaagse steden. De inefficiënte individuele transporten met vervoermiddelen die niet aangepast zijn aan de binnenstad zorgen voor veel problemen en hinder in de stad. 

HAP stelt een P2P distributienet voor dat deze logistieke knoop moet helpen ontwarren
 
 Wat begon met een ontwerpvraag naar duurzame verpakking voor cateringbedrijf ROOFFOOD ihkv een VLAIO haalbaarheidsstudie, mondde uit in een heel nieuw logistiek concept voor de stad. 
Bereide voeding, warm of koud op het juiste tijdstip naar kantoren brengen in de stad, het is een moeilijke kwestie in het licht van de mobiliteitsknoop, het bestaande weefsel, de wens van de klant en de concurrentie in deze sector. Het bedrijf ROOFFOOD leverde individuele porties voeding afkomstig van lokale kweek in glazen potten met de bakfiets, just in time. De ambitie van dit bedrijf toont in de praktijk hoe moeilijk het is om te concurrentiestrijd aan te gaan met goedkoop, wegwerp en snel op de drempel-leveringen met bestelwagens. Deze case is zo een voorbeeld van de moeilijke overgang van nieuwe concepten in bestaande systemen. 
Hoe kunnen we deze knoop ontwarren en het bedrijf weerbaar maken in het dwingende bestaande systeem waarin het tracht stand te houden?
Ontwerper Karen van der Perre kwam met een mogelijke oplossing. 
Als we het geheel nu eens omdenken? In de plaats van de individuele porties voor de individuele consumptie vragen we de kantoorbedrijven een halte te ‘adopteren’. Deze halte wordt één van de stopplaatsen voor een wekelijks transport van goederen. Bij wijze van test zetten we een route op. Fortis BNP Paribas, VOKA, Ugent, RTC en Provincie Oost Vlaanderen zijn de eerste ‘eigenaars’ van een stukje route. Het transport brengt iedere vrijdag gezonde korte keten lunch voor de medewerkers die zich hiervoor inschrijven via het online platform. Zij kunnen kiezen voor individuele of bulkverpakking. Geleverde recipiënten of eigen recipiënten. Zij kunnen telkens hun feedback overmaken aan het bedrijf, waardoor er steeds beter op maat kan worden gewerkt. 
 
Karen maakte zo van de snelle lunch een eetbeleving. De collega’s krijgen de nodige instrumenten om hun eigen lunchtijd aangenaam te maken. Een DIY pakket met attributen zoals een tafeldoek, een belsignaal, recepten en informatie. Dit pakket zorgt voor meer verbondenheid tussen de medewerkers en voor een gezondere eetgewoonte. De werkgever ondersteunt met het voorzien van de infrastructuur. De haltes zijn zichtbaar aanwezig in het straatbeeld en kunnen zo ook voor andere leveringen dienstdoen. 
Er kunnen verschillende routes ontstaan. De routes zelf zijn in handen van de deelnemende bedrijven. Zij beslissen samen over nieuwe opportuniteiten en staan ook zo onderling met elkaar in contact.
Haal jij straks je hoeveproducten af bij de halte VOKA? Het kan dankzij dit ingenieuze, lichte nieuwe systeem. Een andere kijk op logistieke systemen. 
 
HAP-klaar, lokaal en gezond
- Een slimme distributie van werklunch zorgt voor een efficiënte en duurzame toelevering
- gezonde, ecologische voeding is vegetarisch, lokaal geproduceerd en lokaal verwerkt
- De verpakking is herbruikbaar
- een wekelijks lunchmoment met de collega's is goed voor de sfeer op de werkvloer
 
Een toekomst met HAP:
HAP is flexibel en aanpasbaar. HAP is een open concept dat zo veel mogelijk hergebruikt kan worden. Een netwerk van winkels, burgers, leveranciers, … zij bouwen hun eigen community op basis van een gedeelde route. Catering, kantoorartikelen, fruit, brood, sampling, het opschalen van de goederentransporten vergroot de efficiëntie en verlaagt de kosten van iedere leverancier. 
Het groeiende ‘metroplan’ in de stad zorgt voor een steeds dichter netwerk van bestaande distributie waar distributiepunten van buiten de stad kunnen op inhaken. Het transportmiddel kan aangepast worden aan de grootorde van de transporten, duurzame nieuwe technologie kan hierbij helpen om de stad schoon en leefbaar te houden, zelfs met een hoge bedrijfsactiviteit.
 

21 Sep 13 Feb
16:19 - 0:00
Reshaping Industry