Maakleerplek verzelfstandigt: sessie 1

10 Mar 2023

De huidige bewoners van Maakleerplek maken kennis met de coaches van de Timelab Academy. We introduceren de patronentaal en de incrementele ontwerpmethodologie. 

De patronen staan voor de verschillende transitieprocessen naar een verzelfstandigde organisatie die bestaat uit een collectief van mensen die ieder op hun beurt een 'achterban' meebrengen. 

Afhankelijk van de behoeften van het project kiezen de coaches de volgende patronen. Ieder patroon wordt zichtbaar aan de hand van een methode die best past bij de noden van de groep. We introduceren iedere methode of 'tool' aan de hand van een korte uitleg, rollenspel of voorbeeld en vervolgens toepassing op het project door de groep zelf. Zo raken we ieder patroon aan, zonder dit helemaal uit te werken. Hiervoor hebben we kennis nodig die we in de andere patronen ontwikkelen. Door de patronen telkens aan te raken leren we op een incrementele en horizontale manier  het project vorm te geven. Zo groeit de collectieve kennis, maar ook de samenhang van de groep. 

Een hechte en zelfstandige groep is essentieel, want wij, de coaches verdwijnen terug na het proces. Onze rol kan je zien als een 'stelling' die rond een bouwwerk staat. Wij zijn niet de 'architect' die het hele plan uittekent, en we zijn ook niet de 'tuinman' die wiedt om te laten groeien. Als stellingbouwers geven we steun aan de natuurlijke groei van wat de groep ontwerpt en onderhoudt.

We starten met een mapping van de verwachtingen op het kwadrant van verwachtingen. Dit zullen we op het traject opnieuw gebruiken. Daarnaast leren de deelnemers elkaar beter kennen aan de hand van de 'otherness' tool. 

 

10 Mar
13:00 - 20:00
Remodeling Common Ground