Een textiel lab verbonden aan het critical makerslab, dat is de ambitie van dit project. Aan de hand van summercamps en projecten breiden we het makerslab uit met textielmachines, kennis en creaties.
Het begon met de Texchallenge waar makers de uitdaging aangingen een open source loom te maken in een samenwerking met het Industriemuseum. Een project dat nog steeds in ontwikkeling is. Dankzij de samenwerking met het Soft Connection lab (K.A.S.K.) kwam er een vervolg waarbij we gingen sprangen en basket weaven tijdens het Fiber Fever summercamp in 2022. Voor dit summercamp werkten docenten van verschillende designscholen samen. Luca Genk, Design Academy Eindhoven en KASK brachten deelnemers met verschillende perspectieven op textiel design samen.
Charlotte Callens, Selina Vanstalle, Kato Herbots, Alaa Abu Asad, Ankit Singh, Dariya trubina, Isabeau Gobbe, Monja Simon, Freja Nielsen, Traudi Helmberger en Renee Strikkeling namen deel aan SCFF22.
Het team van docenten en begeleiders bestond uit : Helena De Smet, Jesse Howard, Niek Kosten, Marieke Maertens, Torben Vandevelde, Veronique De Mey en Evi Swinnen.
In 2023 trekken we deze lijn door met een nieuw Fiber Fever summercamp rond het thema 'braiding'. Voor deze editie werken we samen met Het Soft Connection Lab van K.A.S.K., VUB engineering, Ugent industrial design, Design Academy Eindhoven Social Design en Timelab.
Deelnemers 2023 waren : Rosan Pille, Kaan Kaftar, Shubham Selleri, Louis Pauwels, Lou Cruard, Magdalena Orland, Antonella Valerio, Teresa Carvalheira, Agatha Prieto Jeanty, Julija Česnulaitytė, Sofia Eustáquio
Het team van begeleiders bestond uit : Louise Dumon, Helena De Smet, Annelies Clerix, Jesse Howard, Lieven Standaert, Veronique De Mey, Marieke Maertens, Yasmin Bayoumi, Evi Swinnen
De groep gebruikt wikimedia voor hun eigen documentatie: https://timelab.miraheze.org/wiki/Summercamp/2023. Hier vind je de design challenges en resultaten van het summercamp.
Voor het summercamp 2024 is de voorbereiding vollop bezig. Heb je interesse als partner of als deelnemer? Neem contact op met team@timelab.org
Ondertussen was het de spil in dit alles, Helena De Smet die eveneens een bijdrage leverde aan de Eatery, Brave Space en het ontwikkelen van de Wheel of Consent tool voor de Timelab Academy. Textiel werd zo de echte verbindende factor tussen mensen, projecten, scholen, expertise en ideeën.
"De industriele geschiedenis herbergt een schat aan onontgonnen technische kennis. Door de digitalisering is deze vaak onbeschikbaar voor nieuwe makers. Leren overheen generaties gebeurt van mens tot mens in een leerling meesterschap, maar kan ook gaan over het zichtbaar maken van oude technieken door ze simpelweg te gebruiken in een uitgepuurde vorm en als bron voor jonge designers. Ik ben begeesterd door de schoonheid van oude eenvoudige textiel technieken uit de hele wereld en maakt deze beschikbaar aan de hand van onderzoek, workshops en praktijken. Ik gebruikt hiervoor het makerslab en digitale prototyping machines om de tools en technieken na te maken beschikbaar en reproduceerbaar te maken." - Helena De Smet