Het begon met de Texchallenge waar makers de uitdaging aangingen een open source loom te maken in een samenwerking met het Industriemuseum. Een project dat nog steeds in ontwikkeling is. Dankzij de samenwerking met het Soft Connection lab (K.A.S.K.) kwam er een vervolg waarbij we gingen sprangen en basket weaven tijdens het Fiber Fever summercamp in 2022. Voor dit summercamp werkten docenten van verschillende designscholen samen. Luca Genk, Design Academy Eindhoven en KASK brachten deelnemers met verschillende perspectieven op textiel design samen.
Charlotte Callens, Selina Vanstalle, Kato Herbots, Alaa Abu Asad, Ankit Singh, Dariya trubina, Isabeau Gobbe, Monja Simon, Freja Nielsen, Traudi Helmberger en Renee Strikkeling namen deel aan SCFF22.
Het team van docenten en begeleiders bestond uit : Helena De Smet, Jesse Howard, Niek Kosten, Marieke Maertens, Torben Vandevelde, Veronique De Mey en Evi Swinnen.
In 2023 trekken we deze lijn door met een nieuw Fiber Fever summercamp rond het thema 'braiding'. Voor deze editie werken we samen met Het Soft Connection Lab van K.A.S.K., VUB engineering, Ugent industrial design, Design Academy Eindhoven Social Design en Timelab.
Deelnemers 2023 waren : Rosan Pille, Kaan Kaftar, Shubham Selleri, Louis Pauwels, Lou Cruard, Magdalena Orland, Antonella Valerio, Teresa Carvalheira, Agatha Prieto Jeanty, Julija Česnulaitytė, Sofia Eustáquio
Het team van begeleiders bestond uit : Louise Dumon, Helena De Smet, Annelies Clerix, Jesse Howard, Lieven Standaert, Veronique De Mey, Marieke Maertens, Yasmin Bayoumi, Evi Swinnen
De groep gebruikt wikimedia voor hun eigen documentatie: https://timelab.miraheze.org/wiki/Summercamp/2023. Hier vind je de design challenges en resultaten van het summercamp.
Fiber Fever is een reeks summercamps binnen het kader van de Timelab Summercamps, die sinds 2009 plaatsvinden. Het Timelab-team ontwikkelde een format van intensieve samenkomsten waarin ontwerpers, kunstenaars en ingenieurs elkaar ontmoeten in wederkerigheid. Wil je meer weten over het hoe en waarom? Lees dan de blog en handleiding.
Van 2009 tot 2016 lag de focus van deze summercamps voornamelijk op individuele creaties, met als doel een eindpresentatie voor een publiek van curatoren. Vanaf 2016 hertekende een groep kunstenaars (de “sprinters”) het format richting een meer collectieve benadering. Ze stelden het competitieve en individuele karakter in vraag en ontwierpen een reeks ongewone formats voor summercamps.
Vanaf 2022 tot 2025 slaan de summercamps opnieuw een andere weg in. Gebaseerd op meer dan tien jaar ervaring, nodigde Timelab een groep betrokken ontwerpers en ingenieurs uit om het kamp samen vorm te geven. Deze nieuwe reeks kreeg de naam Fiber Fever en focust op het thema vezels (textiel en composieten). Zo sluit het format aan bij het lopende project Critical Biomass (voorheen bekend als Knotplex en Knotfactory).