Timelab geeft voorbeelden van kleine en grote bewegingen. Deze inspireren, vragen om dialoog en zetten aan tot nieuwe perspectieven. Timelab biedt tijd, ruimte en reflectie aan voor een samenleving in beweging.
Bij Timelab staan we voor ruimtelijke veerkracht: een visie waarin architectuur, cultuur en sociale dynamiek samenkomen. Onze plek ademt de complexiteit van de wereld en fungeert als anker en onderzoeksgrond. We vertalen complexe transitiethema's, zoals water, materiaal en ruimtegebruik, naar concrete praktijkvoorbeelden.
We doen dit aan de hand van 5 concrete onderzoeksvragen waarbinnen verschillende ontwerpteams aan de slag gaan. Zij werken in team van soms wel 20 mensen aan complexe maar heel actuele thema’s. Zij komen dan ook vaak uit heel uiteeinlopende achtergronden. Als Timelab coördineren we niet alleen de verschillende projecten maar we zetten ze ook inhoudelijk op de kaart, maken de verhalen, stellen de vragen en verbinden de mensen.
Met de Timelab Academy ontwerpen we een framework voor procesbegeleiding vanuit een systemische benadering. We leiden mensen op om groepen te begeleiden in duurzame samenwerking. We bieden niet alleen theorie, maar ook praktijkgerichte training om samen stappen te zetten richting een duurzame toekomst vanuit gedeeld ruimtegebruik.
Onze fysieke ruimte is meer dan een gebouw; het is een plek waar toekomstperspectieven tastbaar, meetbaar en zichtbaar worden in prototypes. Hier brengen we ideeën tot leven en nodigen we je uit om samen met ons te verkennen hoe de wereld eruit zou kunnen zien. Deze plek huisvest verschillende labo’s waar opnieuw verschillende groepen gebruikers zorg dragen voor een uiteenlopend programma. Er is een waterlab dat aantoont hoe regenwater gefilterd wordt tot drinkwater. Het waterproject start vanuit de vraag: Van wie is het water?
Het materialenlab is een demo en werkruimte voor experimenten met biolmateriaalproductie, die vertrekt vanuit de vraag hoe een industrieel proces eruit ziet wanneer je te maken krijgt met onzekere en ongewenste grondstofstromen.
Het makerslab is het kloppende hart voor een andere manier van leren, met de handen. Een plek waar kennis wordt gedeeld en mensen met verschillende achtergronden elkaar vinden vanuit een gedeelde passie.
De Eatery is een lunchcafé met afhaaloptie waarbij chef Michael Blanckaert samen met Timelab en de boeren uit de regio iedere werkdag varrassend lekkere schotels op tafel tovert.
Het is in de veelheid van doelgroepen, activiteiten en kennisvelden dat we uitblinken in verbinden van vaak verbroken systemen, waar we spanningen omarmen als zuurstof voor nieuwe inzichten en waar we op zoek gaan naar de kracht van binnenuit.
Onze werking concentreert zich rond 5 onderzoeksvragen. We noemen ze 'stromen'. Deze verbinden de verschillende projecten overheen de tijd.
In Timelab gaan we uit van wat er is. Het gebouw, de buurt, energiestromen, voedsel, mobiliteit, materialen, kennis en mensen zijn de thema's voor verschillende labs. Zo herinterpreteren we de rol van de culturele organisatie in de buurt van binnenuit, circulair en veerkrachtig.
Van toepassing, over materiaal tot proces en werkplaats.
Met Critical Biomass onderzoeken we een haalbaar waardenmodel voor lokale productie van biomaterialen.
De ontwerpers van Timelab ontwikkelen spelmethodieken op basis van gegronde theoretische modellen die tot doel hebben om beter samen te werken. Geinspireerd door commons en open source community's vormen de tools samen een framework voor duurzame samenwerking.
Leren is meer dan kennis opdoen. In Timelab leren we al doende en met alle zintuigen. We ontwikkelen methodes voor leren en competentieontwikkeling via maken in het makerslab tot performatieve en somatische vormen van creatie.
De rol van de kunst bij transformatie is van onschatbare waarde. De autonome stem van de kunstenaar maakt hét verschil. De residentie in Timelab geeft ruimte, tijd en reflectie aan een samenleving in beweging.