Samen Waterwijs, van Dampoort tot Campo Santo

27 Apr 2023

image : (c) Katherine Ball

De kaarten met overstromingsgevaar door hevige regenval kleuren op veel plaatsen in Vlaanderen donkerblauw. Door de klimaatverandering kunnen we steeds vaker flinke hoosbuien verwachten. Tegelijkertijd is er veel ruimte verhard, waardoor water moeilijk in de grond kan sijpelen. Wat betekent dat voor een buurt die regelmatig te kampen krijgt met wateroverlast? Hebben we verleerd hoe we kunnen samenleven met de natuur in de stad? In het Waterlab onderzoeken we de buurt Dampoort Campo Santo – meer specifiek de 6 straten rond Timelab: Spijkstraat, Sarafijnstraat, Louis Cloquetstraat, Nieuwewijkstraat, Spitaalpoortstraat en Kogelstraat en voeren we kleine weldoordachte ingrepen uit. Zo krijgen we meer inzicht in de eigenheid van de wijk en maken we de buurt waterwijs.

Op donderdag 27 april gaan we verder in gesprek over de wateruitdagingen voor de wijk, met elkaar en met experten: 

° Geoloog Frank Gelaude deed onderzoek naar de historie van water in Gent en schreef er een boek over, hij vertelt over de manier waarop de wijk tot stand kwam, gebouwd op een moeras.
° Lieven Symons is buurtbewoner en realiseert met burgers en overheden innovatieve waterprojecten met Waterland vzw, hij vertelt ons meer over water in de stad, en hoe we als burgers kunnen bijdragen aan het meten van de waterkwaliteit van de Rietgracht in de wijk. 
° Timo Wyffels is klimaatexpert en komt vertellen over de vele klimaatprojecten waaraan hij meegewerkt heeft.


Programma: 

19u30-20u15  Open Waterlab

20u15-21u00  Lezingen door historisch geoloog Frank Gelaude, klimaatexpert Timo Wyffels en waterexpert en wijkbewoner Lieven Symons.

21u00-21u45  Gesprek over wateruitdagingen voor de buurt

Gratis 
 

In het waterlab maak je verder kennis met de lopende projecten :

Makers gaan met ondernemers, burgers en beleidsmakers op zoek naar kleine speldenprikken die grote veranderingen in gang kunnen zetten. Bij Timelab vangen we regenwater op in een put. We installeren een waterfilter om van dat regenwater drinkbaar water te maken. De Amerikaanse kunstenaar en wetenschapper Katherine Ball, gekend van haar werk bij Floating University Berlin, werkt aan het zichtbaar maken van de route van het water door de wijk en het gebouw van Timelab: van de waterzuivering naar de kraan en via het riool weer terug, en van het regenwater via de regenput naar de nieuwe waterfilter en de waterkraan waar de bezoekers van Timelab hun glas kunnen vullen.

Om wateroverlast tegen te gaan, helpt het om meer groene plekken te hebben waar het water in de bodem kan dringen. Hoe onderhouden we deze plekken met soms ook ongewenst groen? Hoe controleerbaar is de stadse natuur? De Deense ontwerper Freja Nielsen brengt het spontane groen in onze buurt in kaart, en doet een artistieke ingreep voor het (zelf)onderhoud van een groenperk. 

Herinner je je nog hoe je grootouders met de natuur samenleefden? Kunnen we een beroep doen op het collectief geheugen, voor de omgang met water en groen in de wijk? Historici Tina De Gendt en Thirza Vandenabeele onderzoeken archieven en gaan van deur tot deur, op zoek naar verloren gegane kennis over samenleven met de natuur. Met welke dorpen is de wijk onzichtbaar verbonden? Kunnen we kennis van vroeger inzetten voor de uitdagingen van morgen? 

Dit alles brengen we samen in een digitale en interactieve en open data kaart gemaakt door student Stef De Boeck van Artevelde Hogeschool en een artistieke wandeling door audio-kunstenaars Duncan Speakman en Tineke De Meyer. 

27 Apr
19:30 - 22:00
Redefining Cultural Space