Hiervoor bundelen we alle inzichten, expertise en knowhow die we uit 7 jaren onderzoek omtrent het werken met de Japanse Diuzendknoop hebben opgebouwd. De knotfactory is als de fabriek van de toekomst waarbij producten gemaakt worden met hun einde in gedachten. Waarbij het ultieme doel ligt bij biodegradeerbare producten en waarbij minimale energie, transport en opslag de absolute voorwaarden zijn. Dankzij het project met de Japanse Duizendknoop kregen we inzage in de mogelijkheden van een totale transformatie van het industriële maakproces. Het zijn deze inzichten die we nu willen delen met anderen dmv een begeleidingstraject.
We gaan niet op zoek naar het éne product dat we in grote schaal gaan produceren, dat is namelijk onmogelijk wanneer de toevoer niet zeker, zuiver en continu is. Wel gaan we op zoek naar verschillende mogelijkheden, naar recepturen waarbij de ingredienten inwisselbaar zijn. We gebruiken hiervoor een incrementele ontwerpmethode.
Al deze kennis die we doorheen de ontwikkelingsfase van een product verwerven delen we onder creative commons licensie attribute share-alike. Dit wil zeggen dat dit kan gebruikt worden door andere in hun onderzoek onder de voorwaarde dat hun resultaten ook gedeeld worden. Dit kan via onze wiki. Het delen van kennis versnelt de ontwikkeling in een heel hoog tempo, het respecteren van de rechten op het gebruiken van deze kennis zijn echter ontzettend belangrijk en kijken we heel nauwgezet op toe.
Naast de kennis op vlak van het product delen we eveneens kennis over het opzetten van de werkplaats en de installatie voor productie. Deze is steeds modulair waardoor die opschaalbaar wordt op basis van de beschikbare competenties en oplage.
Met de inzichten uit de knotfactory trekken we naar onze partners binnen de sociale economie en maken we een blauwdruk voor hun circulaire businessmodel. We bouwen met andere woorden een model uit op basis van ons praktijkonderzoek gekoppeld aan het concreet werkveld van de sociale economie.
Het interventiemodel dat Timelab aanreikt, bestaat uit 7 verschillende transformatiedoelen die gaan van conceptontwikkeling tot groepsdynamiek, van verdienmodel tot veldanalyse.
Na het doorlopen van 12 sessies is de partner in staat om het model te begrijpen en opportuniteiten te spotten alsook de interne processen te verbeteren. Hierna kan al dan niet in een vervolgtraject met Timelab een concrete case groeien.
Wil je zelf ook zo een traject opstarten? Contacteer team@timelab.org
In deze 3de sessie maken we karatkers. Welke invloed heeft persoonlijkheid en eigenheid op het team en de teamdynamiek? Hoe kan je rekening houden met elkaars karakter, persoonlijke behoeftes en verschillende profielen? Deze workshop geeft inzicht in deze persoonlijke aspecten en daagt de deelnemers uit om zelf een (fictief) personage op te bouwen op basis van: persoonlijkheid, persoonlijke behoeftes en de sextuple helix. Deze karakters zullen ze in een rollengspel gebruik gedurende het traject.