Een tweedaagse workshop, waarin we samen ontdekken hoe je als facilitator de collectieve energie laat stromen, om een veerkrachtige groep te laten groeien. We exploreren technieken om routines, zachtheid, veiligheid en eigenaarschap in te bouwen in de groepsdynamiek. Op deze manier verspreid je jouw rol als facilitator over alle groepsleden en versterk je zo de groep.
We werken met lichaam en woord. Met lichaam. Met woord. En met lichaam-woord.
Kata is een concept met oorsprong in de Japanse monastieke en martiale traditie. Door bepaalde bewegingen consistent te herhalen creëer je een patroon. Dat wordt een routine. Zodra het is opgenomen in je spiergeheugen wordt het een reflex. Kata is een manier van leven. Je kan het niet kopieren, alleen voeden.
Door met een open en nieuwsgierige blik in jouw rol als facilitator te staan, maak je ruimte voor een niet-beoordelende houding. Clean Language, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld als techniek in psychotherapie, heeft het veel voordelen in groepswerk. Deze techniek leert jou echt te luisteren zonder je eigen inkleuring toe te voegen, CL verdiept en vergroot zo het zelfbewustzijn van de groep.
In deze 2daagse workshop vloeit alles in elkaar. Kata en Clean Language zijn niets meer dan de eerste bouwstukken van respectievelijk de eerste en de tweede dag. Daardoorheen woest een storm. Hevig, maar veilig-vertrouwd. Zo krijg je als facilitator de handvatten om jouw groep veerkrachtiger te maken.
Voor wie is Hanafubuki bedoeld? - In de eerdere versies werkten we samen met sociologen, antropologen, sociaal-werkers, facilitators, groepsbemiddelaars, cultuurmanagers, trainers, kunstenaars, yogis, team leads, verpleegkundigen, medisch personeel, HR professionals, procesbegeleiders, grootouders, ouders, kinderen.
Hanafubuki betekent het opwaaien van herfstbladeren of lentebloesems. Een metafoor voor het ontstaan van een verwonderlijke schoonheid die vertrekt vanuit een kracht die er al is.