10 jaar geleden al ontstond het initiatief van Op Wielekes uit de kokerpan van Lieven D'Hont en companen. Ondersteunt door het toenmalige Netwerk Bewust Verbruiken (Transformisten) ontwikkelde zich het eerste deelfietsatelier in De StandaertSite in Ledeberg dat vandaag omgetoverd werd tot de Broederij.
De voorbije jaren groeide de ateliers als paddenstoelen overheen heel Vlaanderen. Van onderuit, maar gebouwd op de expertise van de reeds bestaande initiatieven.
Nu is Op Wielekes klaar voor een volgende ontwikkelingsfase. 30 fietsdeelateliers verder ontstaat de behoefte om een helder gemeenschappelijk verhaal te gaan schrijven waarbij ook voorbij de taalgrens nieuwe ateliers het landschap zullen verrijken.
Dankzij een breed partnerschap en de steun van Belgium Builds Back Circular bouwen de partners gestaag aan een gemeenschappelijke droom.
De coaches van de Timelab Academy ondersteunen dit proces met allerlei tools en inzichten. Zo introduceren ze het partnerschap in het Timelab Fractaal Businessmodel concept en halen ze de verschillende participatie methodes uit de kast die ervoor zorgen dat niet alleen het verhaal, maar ook het netwerk en de acties duidelijk worden.
Dit traject kadert in het aanbod van de Timelab Academy waarbij naast korte workshops en masterclasses ook langere traejectbegeleiding wordt aangeboden.
Voorheen zorgde de coaches reeds voor het ontstaan van NEST en de doorstart van RSL op Post, Maakleerplek Leuven en mArta Mechelen. Het traject OpWielekes toont aan dat de aanpak naast het ontwikkelen van gedeelde ruimte, ook netwerkorgansiaties kan ondersteunen. Zo ontstond ook het Leerecosysteem Foodways waarbij de coaches een belangrijke rol spelen.