Reclaiming Residencies

1 Feb 201730 Nov 2022

Ontstaan als een ontkoppeling van de druk van alledag, vanuit de behoefte aan volle autonomie over het eigen werk en creatieproces en met als doel het blootleggen van pijnpunten in het alledaagse, werd de kunstenaarsresidentie steeds meer een dienst in een markt.

Selectieprocedures, kwaliteitsstandaarden en concurrentie worden steeds prominenter. De markt logica neemt over en de kunstenaarsresidentie lijkt zichzelf in de voet te schieten.

In de 19de en 20ste eeuw ontstond het concept van de residentie. De mecenas bood een verblijf aan de kunstenaar die naar de plek reisde om er te werken en tijdelijk te wonen. In de jaren 60 van deze eeuw ontstond het model van de residentie dat we vandaag nog kennen. Zij biedt een vlucht uit het dagdagelijkse in de vorm van een 'retraite' of bezinning. Ook de vorm waarbij de kunstenaar zich net onderdompeld in een locale context en community heeft het zelfde doel: een blik van buitenaf, verdiepend en onderzoekend. In deze jaren vaak met een politieke of sociale inslag. Steeds vaker werden deze plekken ook door kunstenaars georganiseerd. De artists-run residencies zorgden voor een alternatief circuit en mogelijkheden. Residenties namen een vlucht in de jaren 80 en 90 onder invloed van de steeds groter wordende mobiliteit. Door deze popularisering kwam de hosting organisation steeds meer op de voorgrond te staan. Zij zorgen voor een link tussen het globale netwerk van kunstenaars en de lokale context. Het rijke veld van residentieplekken over de hele wereld vormde steeds meer een eigen scene en ontwikkelde een heel eigen kennis en expertise in experimentele werkvormen, domeinoverschrijdende samenwerkingen en nieuwe organisatie modellen. Na 2000 werd dit netwerk nog sterker en intenser. Hierdoor groeit de behoefte naar begrip van de waarde en betekenis van deze werkvorm. 


Veel kunstenaars beschouwen de residenties als een belangrijk deel van hun carrière.

De vrije vorm van de kunstenaarsresidentie wordt zo steeds meer een 'dienstverlening'. 

Met Reclaiming Residencies onderzoekt een team van kunstenaars hoe we een residentie kunnen organiseren die uitgaat van een gelijkwaardige en wederkerige relatie tussen de host en de kunstenaar. Hoe selecties anders kunnen gebeuren en hoe een peer support kan worden georganiseerd. Ieder jaar nodigen we 2 kunstenaars uit die in Timelab verblijven en werken. Zij hebben geen presentatie noch productie plicht. 

1 Feb 30 Nov
Reclaiming Artists' Residencies