School of Commons - Game

1 Feb 201931 Dec 2021

Ben je op zoek naar een handboek, een methode of handvaten voor jouw community werk, dan weet je ongetwijfeld dat dit niet een kwestie is van het vinden van het juiste recept. In de School of Commons zoeken we naar terugkerende patronen in hoe community's werken en hulpbronnen delen. We zetten deze patronen om in hands-on instrumenten voor duurzame transitie. Dit is geen product/dienst ontwerp proces, geen design thinking, geen business model canvas, maar een systemische benadering met minimale ingrepen gebaseerd op aanwezige hulpbronnen en tastbare kennis. Aan het einde van een leertraject heb je niet 'het beste idee' gevonden, maar een speelse en toegankelijke structuur gebouwd die inzage geeft in hoe iedereen kan bijdragen in een project dat licht en haalbaar is. Het resultaat is een duurzame systemische dynamiek met een open einde en veerkrachtige structuur.  

3 stappen plan

  1. Ontwikkel het spel: op basis van de specifieke context ontwerpen we samen alle elementen van het spelbord.
  2. Speel het spel: Het spelen van het spel leidt je door 7 patronen. Deze 7 perspectieven verwijzen naar aspecten om te heroverwegen of te ontwikkelen om commons te creëren. Voor elk van de zeven patronen hebben we een workshop ontwikkeld. Het proces is niet lineair, maar volgt de flow van het spel als metafoor voor een onvoorspelbare stroom van gebeurtenissen in het echte leven. De 7 workshops behandelen samen alle aspecten van het ontwikkelen van een businessplan, het initiëren van verandering of het opzetten van een projectidee of participatief proces.
  3. Uitrollen: door van het spel een ruimtelijke interactieve installatie te maken, wordt het proces achter de systemische aanpak een beleving en een communicatiemiddel.

Ga van start

School of Commons richt zich expliciet op ruimtelijke projecten. Hieronder verstaan we voornamelijk herbestemmingen van gebouwen en inrichting van publieke ruimte, maar kan ook gebruikt worden voor verbeteren van interne organisatie processen, vormen van een projectteam.

Een volledig traject duurt een jaar en omvat 10 sessies ter plaatse. Je krijgt het spel en een rapport op het einde van de reeks. 

Op regelmatige basis organiseren we de workshops apart als een open aanbod in onze kalender. Wil je meer weten? Contacteer marieke@timelab.org

 

 

1 Feb 31 Dec
Remodeling Common Ground

Partners