Niets is verloren

1 Jan 30 Sep 2014

Over Atelier de stad Gent: Niets is verloren


‘Atelier de stad Gent: Niets is verloren’ bracht doorheen 2014 inwoners van Gent samen om slimme oplossingen te ontwerpen voor uitdagingen in hun omgeving. Net zoals alle creatieprojecten binnen Timelab, vertrok ook dit project van een kwestie die zich aandient. Het was Lisa Ma, de Chinees-Britse kunstenaar die ons wees op al wat we laten verloren gaan in de stad. Na een expositie in Vooruit (im)Possible Futures festival 2013 als resultaat van een residentie in Timelab ontstond de mogelijkheid om een nieuw creatieproject op te starten. 
 
Na een massa brainstorm op het stadhuis als kick off, startten vijf teams van burgers en experten uiteenlopende projecten op. In co-creatietrajecten van 12 weken creeërden ze hun 'prototypes' die ze voortstelden aan pers, peers en geïnteresseerden op het einde van de creatieperiode. Van daaruit konden de projecten verder groeien onafhankelijk of in partnership. Onder de resultaten: een gin van wilde en invasieve planten die intussen op de markt kwam. Delicatesseproducten van Canadese ganzen in een pilootproject. Een verrassende campagne om verpakkingsafval te vermijden: ‘Mij pak je niet in’, opgepikt door stad Gent. Het Spilvarken, intussen een vzw, met als doel: varkens als korte-keten- afvalverwerkers reïntroduceren in de stad. 
 
Op 20 september sloten we een klein jaar ‘Atelier de Stad’ af met een groot feest voor meer dan 7000 Gentenaars: het ‘Niets is Verloren Festival’ met een overschotbanket, workshops, lezingen en een markt. Eind november werd de documentaire die Canvas maakte uitgezonden op televisie: ‘Atelier de stad Gent: Niets is verloren’.
 
Hoe verrassend de resultaten ook waren, het grootste avontuur van ‘Atelier de stad’ zat ‘m niet zozeer in de uitkomst van de projecten maar in het proces en de manier van samenwerken. Problemen beschouwen als vertrekpunt voor creatie. Modulair werken zodat iedereen kan bijdragen vanuit zijn eigen talenten en beschikbare tijd. Verder bouwen op elkaars ideeën en informeel leren in transparante processen. Bijdragen aan een gemeenschappelijk doel vanuit intrinsieke motivatie. ‘Atelier de stad’ was een experiment om de ‘commons’ te heruitvinden. Een experiment dat smaakt naar meer.
 

1 Jan 30 Sep
Remodeling Common Ground