Ook benieuwd naar de fijnstofconcentratie op weg naar werk of school? Met de mobiele meettoestellen van ADEM kom je direct alles te weten over de luchtkwaliteit in jouw stad. Een team van 20 vrijwilligers onderzocht niet alleen de technische aspecten, maar ook een manier om de impact te meten bij de weggebruiker. Ze ontwikkelden een zelfbouwkit zodat de toestellen low cost, open, repareerbaar, aanpasbaar en lokaal gereproduceerd kunnen worden.
In de zomer 2015 verzamelde een groep burgers zich in Timelab met de ambitie om een fijnstofmeter te maken voor op de fiets. Dit kernteam vormt de basis voor de ADEM-ers community. Maar ook jij kan hier deel van uit maken. Wil je meewerken aan de impactstudie? Wil je ADEM mee bekend maken? Wil je zelf een toestel maken? Of zelf workshops geven? Wil je een gelijkaardig initiatief opzetten in jouw gemeente?
Adem is een fietssensor
Het mobiele toestel meet de temperatuur, luchtvochtigheid, beweging én concentratie fijn stof. Het fijn stof wordt gemeten door het tellen van deeltjes tot 2,5PM in de lucht. Bij het overstijgen van een kritische grens geeft het toestel onmiddellijk feedback over de verminderde luchtkwaliteit aan de hand van een licht- en/of geluidsindicatie. Daarnaast stuurt het toestel de data naar een gezamenlijke kaart die de globale luchtkwaliteit in de stad zichtbaar maakt. Het toestel is aanpasbaar aan en kan eenvoudig geüpdate worden dankzij de open source modulaire ontwikkeling. Je kan dit toestel zelf samenstellen of je kan aansluiten bij een van de workshops.
meer info op: https://ik-adem.be/
deelnemers: Alexandra Lybaert - Arnaud Coolsaet - Carina Veeckman - Daniel Andersson - Dag Wieers - Fede Torri - Jesse Howard - Katriina Kilpi - Koen Verstringe - Lieven Blancke - Marco Stolle - Peter Baeyens - Stijn Diependaele - Thomas Vanhoestenberghe - Thimo Thoeye - Wim De Bonte - Pieter Dauwe