Repairable machines

1 Jan 201019 Jun 2013

Repairable Machines is een verzameling van projecten waarbij we ons in Timelab de vraag stellen of we bestaande machines op een DIY manier kunnen namaken. Kunnen we een handleiding produceren om zelf 3D printers, CNC machines of windtunnels te maken? Aan de hand van experiment gingen makers in Timelab aan de slag.
 
What If — Timelab organiseerde een Makerbot bouwweekend in de Budafabriek in het kader van het Innovation Festival in Kortrijk. Dit was een van de eerste introducties van zelfbouw 3D printers in Vlaanderen.
Ook op IF:  Yes! We're open - Open design for Sustainable Innovation door Thomas Lommee (Open Structures).
Een symposium over Open Source met onder andere Modular en Extremis en een keynote door John Tackara.

Een 3 assige frees op maat van de ontwerper —
Online zijn er steeds meer low-cost, open source freesmachines te vinden. Meestal met een focus op de lage cost en low-tech manufacturing. Machines zoals de 100-dollar frees van MIT is echter zeer arbeidsintensief te reproduceren.  Kleine frezen zijn maar zo accuraat als ze gebouwd zijn. Uitlijnen van alle componenten is een tijdrovende job wanneer je het zelf met de hand moet doen. Hoe efficiënt is deze machine als je er meer dan een week aan moet bouwen? Stel dat er een compacte machine zou bestaan, opgebouwd uit met de lasersnijder gesneden onderdelen, dan zou het mogelijk zijn een kit te ontwerpen die je in slechts 1 dag in elkaar steekt. Dankzij de gelaserde onderdelen kan je zo accuraat werken als de precisie van de lasersnijder. Het resultaat is een kit waarin alles past, clickt en op zijn plaats blijft. Dankzij het gebruik van de lasersnijder kan je kleine series van hetzelfde prototype maken. De mini CNC ontstond vanuit deze premissen. Deze kit kan geassembleerd worden door een leek in ongeveer 14 uren. Van onderdelen tot werkende machine in 1  weekend dus.
De mini CNC werd gespot in Afrikaanse labs:

 
Maxi CNC —
Na wachten vol spanning, is ze er eindelijk! De grote CNC aka de maxiCNC aka het zwarte monster aka de blokhut. Kurt en Lieven legden de laatste maanden de laatste hand en zijn ze op dit moment aan het testrunnen enfinetunen. Het mag gezegd, het werd een mastodont. Een grote CNC machine om houten platen (122 x 244) te kunnen frezen en zo grote objecten te kunnen maken. Je zou kunnen zeggen: het is er eentje zoals de eerder ontwikkelde miniCNC, maar dan in het groot.
 

Windtunnel —
Lieven Standaert ging met zijn windtunnel in dialoog
met de Vrije Universiteit Brussel over de positie van Open Source binnen de
academische wereld. De lage snelheid windtunnel is een oude technologie.
Het vernieuwende aan dit ontwerp is niet de aerodynamica, maar eerder
de bouwtechnieken en het interface design. Alle bouwplannen en technieken
worden online als open source project gepubliceerd. Hiermee past deze
windtunnel helemaal in het concept van de Repairable Machines binnen
Timelab, waar Lieven Standaert voorheen samen met Kurt Van Houtte de
miniCNC en de maxiCNC ontwikkelde.

1 Jan 19 Jun
Repairable Machines