Foodways

Een nieuwe blik op voedselcultuur

Wanneer we het over foodways hebben, bedoelen we twee dingen. Enerzijds verwijst het naar de specifieke gewoonten die mensen hebben rondom voedselkeuze, -productie en -bereiding. Anderzijds gaat het over de manier waarop voedsel zich verspreidt tussen culturen en regio’s.

Uit onderzoek blijkt dat onze eetgewoonten grotendeels gestuurd worden door onbewuste drijfveren. Rationele argumenten over gezonde, betaalbare en duurzame voeding zijn daarom niet altijd doorslaggevend.

Met foodways zoomen we even uit van de strikte en dwingende voedselstrategieën en luisteren we naar de diepere motivatie achter onze voedselkeuzes. Door onze wortels te herontdekken en te herstellen, vertellen we het verhaal van de honger van deze tijd. We herstellen verbinding tussen mensen en systemen. Vanuit deze herwonnen perspectieven kijken we dan naar de bestaande strategieën en waar we deze samen kunnen versterken.

De Eatery: meer dan een restaurant

Het begint allemaal met een toegankelijk en herkenbaar concept: de Eatery. we combineren een dagelijkse routine met een avontuurlijke ontdekking van smaken, geuren en kleuren. Langskomen in de Eatery wordt zo een onderdeel van je (dagelijkse) zorg voor jezelf en anderen.

Wat kan je er allemaal vinden?

  • Keuken en tuin: Een team van vrijwilligers onder leiding van chef Michael Blanckaert werkt samen met boeren en experts op het gebied van zowel traditionele als innovatieve voedseltechnieken.
  • Dagelijkse lunch & pop-ups: We serveren dagelijks een lunch en organiseren wekelijks een pop-up rond een specifiek thema waarin culinaire en culturele ervaringen samenkomen.
  • Boeken- en debatclub: We verdiepen ons in de bredere thematiek van voedselcultuur via gesprekken en literatuur.
  • Lokale sourcing: Onze gerechten zijn geïnspireerd door de seizoenen en de oogst uit onze eigen tuin en de samenwerking met lokale boeren.
  • Duurzame energie en water: Ons zonnedak met 150 zonnepanelen voorziet stroom voor het hele gebouw, net zoals de waterzuiveringsinstallatie zowel sanitair als drinkwater aanlevert.
  • Voedselverspilling minimaliseren: Door restaurant, catering en take-away te combineren en te werken met een kort, wisselend menu, vermijden we voedselverspilling. Onze take-away is onderdeel van het Mijpakjenietin.be project.
  • Duurzaam interieur: Onze inrichting bestaat uit biogebaseerde en gerecycleerde materialen, ontworpen door de studio Onbetaalbaar.

De Eatery is meer dan een plek om te eten. Het is een ruimte waar we reflecteren op onze voedselgewoonten en samen bouwen aan een verrassende complexe en duurzame voedselcultuur.

 

 

Redefining Cultural Space

Partners (2)

Volg dit project op instagram

#foodways