Voluit voor generositeit: Welcome to the heroes

1 Mar 2025

We are shaped by the questions we ask and the ones we don’t.

Met deze leidraad trokken we ons in Timelab de voorbije weken voor het derde jaar op rij terug op onze zolder voor onze jaarlijkse reflectie. We evalueerden en planden het volgende jaar. Dergelijke onderbreking inlassen was de meest vruchtbare beslissing van de voorbije jaren. Het helpt je om niet in slaap te dommelen of jezelf voorbij te lopen in de drukte van alledag. Het helpt te durven bevragen wat we vanzelfsprekend vinden. We doen dit met het hele team waarbij iedereen onmiddellijk meer betrokken en geëngageerd is in onze gemeenschappelijke missie.

Wij zijn ruimtelijke veerkracht, we verbinden verbroken systemen voor zij die klaar zijn om te vervellen. We geloven in een een wereld waar dissonantie leidt tot inzicht en roepen op om de kracht van binnenuit op te zoeken.

Vervreemding leidt tot angst en angst leidt tot verlamming. De angst brengt ons daar waar we verschillen beginnen te benoemen tussen zij die hebben en zij die niet hebben. Wanneer hierbovenop macht gebruikt wordt om deze verschillen te bestendigen en ongelijkheid te creëren, leidt dit tot de grote disbalans die we vandaag ervaren als uitputting van mens en planeet. (Deze stelling is gebaseerd op tal van onderzoek over ongelijkheid, racisme en uitbuiting die gedurende de exploratiefase op ons pad kwamen.)

We willen de verlammende status quo uitdagen en weg stappen van de angst voor een politieke, economische en ecologische implosie die ons dreigt te vervreemden van elkaar en onszelf.

We erkennen de nood aan een ruimte, (mentaal, fysiek, politiek, sociaal, emotioneel) om de nodige afstand te creëren voor een vredevolle bevraging van waar de angst vandaan komt.

In onze residentiewerking van de voorbije 15 jaren onderzochten we deze nood en het effect van een tijdelijke ontkoppeling van de dagelijkse beslommeringen van waaruit er ruimte ontstaat voor (zelf)ontwikkeling en generositeit. De voorbije 8 jaren ontwikkelden we de ‘presence’ residentie als een format voor een contemplatieve residentie. Er is geen verwachting naar productie of presentatie, enkel volle aanwezigheid is een vereiste. We kregen heel wat kunstenaars in risicovolle leefsituaties over de vloer, van overal uit de wereld. Want het is net voor die groep van mensen die ervoor kiest om de wereld te bevragen, dat de onveiligheid in hun bestaan steeds groter wordt.

44 Heroes of our Time

Dit jaar zetten we opnieuw een stap in het onderzoeken van de residentie. namelijk een residentie in collectiviteit. Dit deden we al in 2017-19 wanneer we gelijkaardige jaarlijkse onderbrekingen organiseerden samen met een groep internationale kunstenaars die vanuit deze groep voorstellen deden voor collectieve praktijken of Recommoning practices. Over community currencies tot bevragen van competitieve selectieprocedures en de relatie tussen de host en de gast.

We ontwikkelden rituelen voor ‘onboarding’ van gasten in onze plek, we gingen in gesprek met andere gelijkaardige plekken in de wereld en introduceerden een instrumentarium voor ondersteuning van verbinden van mensen met ieder een heel eigen wereldbeeld en taal.

We zijn op zoek naar 44 Heroes of our Time. Ben jij één van hen?

Belonging

Wat betekent het om ergens bij te horen? Om je verbonden te voelen met anderen? Buren, collega’s, familie en vrienden. De artificiële grenzen die we angstvallig bewaken in een poging om onze eigen verworvenheden te beschermen, vormen tegelijkertijd een barrière voor verbinding. Als sociaal en empathisch wezen is verbondenheid van levensbelang. We spreken over verwantschap (kinship) en onderzoeken wat verwantschap teweeg brengt en hoe dit de relatie tussen gast en host beinvloed.

Grenzen

We onderzochten hoe de nood aan eigendom en zelfbescherming een gevolg is van het vervreemden van de eigen grenzen. Van zodra we ter wereld komen worden we in een verwachtingspatroon geduwd dat weinig rekening houdt met de eigen begrenzing en zo verliezen we de voeling met het kunnen uitdrukken van deze grenzen. Die liggen trouwens bij ieder individu op een andere plaats, want ze zij ontstaat vanuit een zelfbehoudende reflex doorheen alle ervaringen die ons vormgeven.

Resident Dimitri Machas maakte er een heel stuk over. Hoe artificiële begrenzing van eigendom (perceelsomheiningen) een vervanging worden van het kunnen aangeven van de eigen grenzen en het respecteren van de grenzen van een ander.

Hands on

De Wheel of Consent, een methode ontwikkeld door Betty Martin en een belangrijk instrument in de Timelab Academy zorgt voor het nodige instrumentarium om elkaars en de eigen grenzen beter te herkennen en uitdrukken. Met de impactor ontwikkelden we zelf een speels instrument waarbij we mensen kunnen bevragen vanuit hun eigen wereldbeeld ipv een opgelegde norm. Het instrument slaagt erin om op heel korte tijd heel diepgravende bevragingen te kunnen doen in groepen. En zo zijn er nog veel meer instrumenten gemaakt en in de maak. Je vindt ze in onze shop of vraag voor begeleiding door onze Timelab Academy Coaches. Naast onze eigen tools selecteren we zorgvuldig andere methodes die eveneens tot doel hebben om doordachte, systemische, speelse vormen en mensgerichte impact te realiseren. Zo zijn we erg fan van het werk van het Italiaanse ontwerpersduo Sefirot die reeds verschillende kaartspelen ontwikkelden voor public speaking, storytelling, business modeling en branding. Zo werden we recent ook verdeler van deze instrumenten en kan je ze vinden in onze shop.

Walk the talk

Je kan alleen maar echt impactvol werken als je ook de eigen structuren durft bevragen. Dat is wat we de voorbije jaren grondig deden. Ook in de relatie werkgever/werknemer is het de contractuele afspraak die ons gevoel van veiligheid moet geven, terwijl het ook hier in eerste instantie over een menselijke relatie gaat waar het kunnen uitdrukken en respecteren van elkaars grenzen essentieel is. Tegelijkertijd is intrinsieke motivatie, passie en engagement onontbeerlijk in een werkomgeving die een breed maatschappelijke impact wil realiseren. Daarom zetten we bij Timelab heel erg in op het organisatiemodel en het verbeteren van interne processen die de autonomie van eenieder verzoenen met het engagement naar elkaar en voor onze missie.

We delen onze werkwijze en de instrumenten die we hiervoor maakten. Je kan al deze kennis eenvoudig meenemen naar jouw eigen organisatie.

De plek

In gedeelde infrastuctuur en een hybride werking waar per definitie heel veel mensen met verschillende levenspaden samenkomen kan je niet terugvallen op dergelijke artificiële begrenzingen. Daarom is het actieterrein van ons gebouw zo essentieel in dit praktijkonderzoek.

Al deze kennis zetten we dit jaar om in een nieuw experiment van collectieve residentiewerking.

We experimenteren in de praktijk met vragen rond ruimte delen, community munten, programma maken, handson en peer to peer leren. Het resultaat is een begrip van hoe mensen versterkt worden vanuit hun eigen kracht terwijl ze kunnen terugvallen op de collectieve schouders die het gewicht dragen van die de angst en verlamming van deze tijd met zich meebrengt.

We creeren een veilige haven voor vrije expressie van dromen en we geloven in de kracht van commoning.

Systemische bevraging

We geloven dat de tijd rijp is en dat er een nood is om ruimte te maken voor kritische bevraging op een systemisch niveau. Kunnen we inzicht krijgen in hoe de angst en verlamming tot stand komt en hiervoor een tegengif ontwikkelen?

Ruimte maken en de kracht van binnenuit zoeken, zorgt voor geluk, verbinding, plezier en groei zonder het verlies van de kritische en verantwoordelijke houding ten opzicht van de wereld.

Word één van de 44 Heroes of our Time.

Deze residentiewerking beidt kansen om je eigen pad vorm te geven op basis van de vragen die je stelt en niet stelt. Je kan dieper kijken in manieren om in je eigen levensonderhoud te voorzien en je kan je gedachten en dromen in versnelling brengen omdat je kan terugvallen op het waanzinnige netwerk van Timelab en jouw peers. Je ervaart de zorg en sterkte van jouw mensen en de manier waarop we werken vanuit wederkerigheid. Als een warme deken, een knuffel optimisme en een liefdevolle trap om je dromen na te jagen.

Verwen jezelf en stel je kandidaat voor onze uitgebreide en tijdelijke residentie van het 44 heroes of our time project.

  1. een jaar lang deel uitmaken van een groep die je verwelkomt en ruimte geeft om je eigen pad te zoeken
  2. wekelijkse tryouts en showcases met drankjes en hapjes op vrijdagavond, een ongedwongen sfeer waarop je je vrienden, collega’s, mentoren, partners en familie kan uitnodigen
  3. je kan ook 1 tot 3 maand gebruik maken van een in house residentie in onze flat. Dit geeft een nog geconcentreerdere retraite tijd
  4. Voor de 2 specifieke 3 maanden in huis residentie kan gebruik maken van het kunstenaarsfonds dat jouw kosten dekt

Dit pilootprogramma is zelf onderhoudend en onafhankelijk zodat het vrij en autonoom kan opereren. Indien financiele barrières jou belemmeren dan laat je ons dat weten. Geen uitleg nodig. En dan kijken wij samen met jou hoe we deze barriere kunnen wegwerken.

In het kader van dit experiment organiseren we een publiek programma dat dieper ingaat op specifieke vraagstukken die hierbij komen kijken. We nodigen andere residentieplekken uit en gaan in gesprek met mensen die reeds ervaring hebben met dit type van residentie.

De oproep is open voor iedereen. Ben je bedrijfsleider, ambachtsman, beleidsmaker, onderzoeker, architect, kunstenaar, ingenieur, grafisch vormgever, tuinman, knutselaar of zoekende, de 44 heroes of our Time programma vraagt geen cv’s of bewijzen van prestatie, die mag je aan de vestiaire achterlaten en gewoon jezelf zijn. Gaandeweg de ontmoetingen zal je de rijkdom van wijsheden en eigenheden ervaren als een avontuurlijke reis vanuit nieuwsgierigheid en generositeit.

1 Mar
Reclaiming Artists' Residencies