Partnerdag Foodways

22 Nov 2024

Op vrijdag 22 november is er een Foodways-partnerdag voor alle geïnteresseerde partners. We nemen het governance model voor dit leerecoysteem onder de loep, leren elkaar beter kennen, wat iedereen te bieden heeft en wie welke rol kan opnemen binnen Foodways. Kortom, we proeven al even van alle mogelijkheden van Foodways.

 

Een leerecosysteem voor veerkracht en verbinding door voeding

Foodways is een project binnen de stream Redefining Cultural Space, met als doel het creëren van veerkrachtige culturele omgevingen waar diepgaand leren plaatsvindt via samenwerkingen en transformatie. Door een 'community of communities' op te bouwen, bevorderen we ruimtelijke veerkracht en transformeren we spanningen in groei.

Bij Foodways is voeding het onderwerp van een leerecoysteem waarbij de deelnemer leert zonder belerend te zijn. Vanuit nieuwsgierigheid ontdekken we verborgen talenten. Van met de handen en voeten werken tot complexe lab processen. Een plek waar mensen kunnen ontdekken wat hun 'Foodways' zijn, waar hun gebruiken en gewoontes vandaan komen en hoe de ontwikkelingen hiermee vorm aan geven.

Door het ontwikkelen van je wortels, raak je als mens gegrond. Want leren is niet alleen kennis, maar ook persoonlijke ontwikkeling, zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid. Proberen en kunnen falen, leren van anderen en verantwoordelijkheid nemen van je eigen pad.

Naast het persoonlijke verhaal is Foodways gericht op de weg die voedsel aflegt, van boer tot bord. Zo vormen de boerderijen deel van de leeromgeving, leren we omgaan met korte keten en heroverwegen we de positie van de supermarkt in stedelijke voedselgewoontes. Deze leeromgeving wordt gevormd door de reële restaurant-context tot socio-culturele omgeving en formele onderwijspartners, tot zorgboerderijen en leren boeren, ondernemen en produceren.

Binnen Foodways gaan we verspreid over 3 jaar 40 leertrajecten aan van telkens 12 weken. Iedere deelnemer in deze trajecten gaat op zoek naar de eigen foodways aan de hand van 10 gerechten. We splitsen de 40 kandidaten op in 5 groepen van 8. Najaar 25, voor en- najaar 26 én 27.

In deze trajecten worden zij ondersteund door coaches, matchmakers en experten op tal van vlakken. Dit kan gaan van ‘hoe vertel ik mijn verhaal’ tot ‘waar komen mijn grondstoffen vandaan’, tot ‘is mijn gerecht economisch haalbaar in een restaurant of grootkeuken setting’. De begeleiding kan zeer breed gaan: van technieken, recepten, haalbaarheid en gebruiken & gewoontes tot taal, reflectie, documentatie en methodes voor kennisoverdracht.

 

Waarom is Foodways belangrijk?

Foodways is van groot belang voor Gent, een stad met hoge armoedecijfers en grote sociale ongelijkheid, ondanks haar innovatieve en diverse karakter. Veel inwoners kampen met voedselonzekerheid en beperkte onderwijskansen, wat de kloof naar de arbeidsmarkt versterkt en de sociale mobiliteit belemmert. Daarnaast zorgt de dichtheid en beperkte hoeveelheid groen voor spanning en een gebrek aan sociale cohesie in de buurten. Hoewel de stad een positieve houding tegenover diversiteit heeft, laat het sociaal weefsel op buurtniveau vaak te wensen over.

Tegelijk biedt Gent kansen door haar sterkte focus op voedselinnovatie, biotech en culinaire diversiteit. Foodways kan armoede en sociale spanningen aanpakken door gemeenschapsgerichte voedselprojecten, gezonde en betaalbare voeding en het benutten van lokale voedselinnovaties. Ook de rijke culinaire diversiteit, met meer dan 160 nationaliteiten, kan worden benut om verbindingen te creëren en gezonde voeding te promoten. Traditionele en moderne kennis kunnen worden samengebracht in projecten die de rol van het agrarische achterland versterken en korte keten-initiatieven ondersteunen. Zo kan Foodways bijdragen aan een inclusieve, duurzame stad met verbonden gemeenschappen. Het project pakt tegelijk economische, sociale en ecologische uitdagingen van Gent aan.

 

Maak kennis met onze partners!

Het partnerschap bestaat uit een aantal kernpartners. Dit zijn de trekkers van het project. Deze kerngroep staat in voor het ontwikkelen van het activiteitenprogramma. Naast initiatiefnemer Timelab behoren Methodeschool De Buurt, Ateljee vzw, Van Boer tot Bord Vzw, De Creeser vzw, Femma en Groep Intro tot de kernpartners.

 

 

22 Nov
10:00 - 16:00
Redefining Cultural Space

Partners