Fauve (F/a Curatorenteam) licht toe waarom je dit project zeker niet mag missen.
Na een lange zoektocht vond Kunstenhuis Timelab haar eigen stekje op een verontreinigde fabriekssite aan het Dampoortstation in Gent. Deze bijzondere organisatie bekijkt de wereld en de toekomst door een eigenzinnige, creatieve en circulaire bril. Door experimenten wil ze die toekomst vormgeven. Weggestoken tussen rijhuizen, creëren Timelab en a2o architecten een gebouw waarin tijd en ruimte vervagen.
Een bijzondere organisatie vraagt om een bijzondere behuizing: een architectuur in ontwikkeling. Het is niet meteen duidelijk wat deze plek vandaag wel of niet is. Tegelijkertijd wakkert haar open structuur een arsenaal toekomstverhalen aan. Het onafgewerkte karakter van het gebouw vloeit voort uit de doorgedreven circulaire aanpak van Timelab. Participatie, hergebruik, flexibiliteit en autonomie staan centraal. Die principes gelden niet louter ontwerpmatig, maar dienen ook als leidraad doorheen de inrichting, het energievraagstuk en waarden in de lokale gemeenschap.
De structurele ingrepen in het fabrieksgebouw zijn beperkt, op de toevoeging van een toegangspoort na. Een verticale snede door de achterbouw koppelt het pand los van zijn originele zijgevel. Die ingreep doorbreekt het gesloten karakter van de achterbouw. Er ontstaat ruimte voor het portaal, dat een kruispunt vormt voor gebruikers en bezoekers. De ingreep herstructureert de beschikbare ruimte zonder zich te beperken tot een bepaalde functie.
Binnenin vervangen de architecten vaste muren door een spel van open en gesloten gordijnen. Dit laat wisselend gebruik toe. Co-working, urban farming en experimenten vinden er plaats. De openheid van het ontwerp laat plaats voor de organische werking van Timelab en maakt plaats voor de noden van de buurt.
Dankzij een ruimdenkende aanpak functioneren getekende baksteen en geleefde vloeren als een blanco doek waarop artiesten en nog ongekende gebruikers hun toekomstbeelden op kunnen projecteren.
Auteur: Fauve Van De Velde
Geen registratie vereist, kindvriendelijk, rolstoeltoegankelijk