Hoe kunnen we circulaire bouwmaterialen maken op basis van bio-gebaseerd afval? Eigen aan deze stromen is dat ze onzuiver en onvoorspelbaar zijn. De Japanse Duizendknoop is zo een plant. Bovendien is deze onderhevig aan de wetgeving op invasieve exoten waardoor deze met vorozichtigheid benaderd moet worden. Deze plant is voor de knotfactory het symbool voor de problematiek van de circualire bio-based materiaal industrie waar we nog al te vaak met lange ketens en externaliteiten te maken krijgen.
Het knotfactory businessmodel is daarom gebaseerd op minimale logistieke bewegingen, minimale stock en maximale varieteit in mogelijke materialen gemaakt op een aanpasbaar en modulair productieproces.
In de knotfactory wordt momenteel plaatmateriaal (knotplex) en koorden (knottex) gemaakt, maar de nadruk van ligt op het verbinden van verschillende 'knots' in Vlaanderen waar op basis van gedeelde kennis en open productie systemen verschillende materialen lokaal worden gemaakt op basis van de lokale noden.
In deze workshop leer je hoe je de basis plaat knotplex maakt en is er veel ruimte om verder te experimenteren met samenstellingen, kleuringen en andere characteristieken van het materiaal.