De Schuur is het meest recente project van Timelab. Het omvat een gebouw van 1800 M2, op 200 m van Dampoort station.

 

De rol van Timelab in De Schuur is naast de bouwheer en de eigenaar/erfpachter de facilitator van de ontwikkeling van een dynamische, adaptieve en open plek die mee-evolueert met de veranderende omgeving. Timelab is de coach van alle projectteams en ondersteunt de projecten zowel organisatorisch als inhoudelijk. Desalniettemin streven zowel de teams als Timelab ernaar een netwerk van autonome entiteiten op te zetten die met de tijd in staat zijn om volledig te verzelfstandig. We spreken van een community van community’s met een gedeeld overlegorgaan, een gedeelde agenda en een overzichtelijk inzicht in wie er deel uitmaakt van de verschillende teams en groepen. (binnenkort op deschuur.org)

Al doende en via samenwerking met overheden, bedrijven en privé organisaties zagen verschillende nieuwe burgerinitiatieven, start-ups, kunstprojecten en innovatieve onderzoeksinitiatieven reeds het licht waaronder Atelier De Stad Gent, Ginderella, Knotplex, Nest en RSL op Post. De Schuur is zo een project in ontwikkeling.

De Schuur is een onafhankelijk non-profit initiatief dat wil inspireren, positieve (inter)actie uitlokken, en ruimte maken voor concrete experimenten.

We ontwikkelen hiervoor een nieuwe plek in de stad.

In dit stedelijk laboratorium kijken we achter en tussen systemen. We maken ruimte voor constructieve praktijk, lokale initiatieven en activiteiten die bijdragen aan de zachte globale beweging naar een positieve en duurzame stad.

We zijn een community van communities met allemaal onze eigen spelregels, activiteiten en stijl. Samen delen we de droom, de plek en de agenda van de Schuur.

Dit zijn de huidige community’s die momenteel in ontwikkeling zijn, tegen najaar 2019 zullen zij ook allemaal een eigen website hebben naast de gedeelde kalender en mensenoverzicht op deschuur.org:

 

  • Wil je aansluiten bij een community team of zelf één opstarten? Neem dan contact op of kom eens langs.
  • Wil je weten wat we organiseren? Neem een kijkje in onze gedeelde agenda.
  • Wil je weten wie we zijn en welke rol we opnemen? Dat vind je binnenkort op onze community pagina.

De Schuur is een pilootproject voor Vlaams bouwmeester, neemt deel aan IABR, wordt gesteund door FOCI Vlaanderen en de Stad Gent.

 

Portrait Evi Swinnen | Timelab, P2P from You Are Here – Brussels on Vimeo.