[TUSSENSTAND] Commons van Barcelona tot Gent

wo 19.09.2018 20:00 tot 22:00

Timelab werkt aan de oprichting van de school of commons en wil inspiratie halen uit Barcelona! Van welke Catalaanse succesverhalen kunnen we iets opsteken en misschien zelfs samenwerken in Gent? 

Resident  stelt zijn onderzoek voor op 19 september en vertelt over tal van innovatieve commons-projecten. Het zijn start-ups die niet gaan voor maximale winst maar voor maximale positieve impact voor milieu en maatschappij.  Tegelijk experimenteren ze met participatieve en transparante beslissings- en eigendomsmodellen. Zijn ze het bewijs dat een samenwerkingseconomie mogelijk is die niet langer terugvalt op de marktlogica?

Tijdens de voorstelling komen 8 projecten aan bod, waarbij wordt stilgestaan bij één specifieke eigenschap, één symptoom binnen een ruimer patroon van verandering. Aan de hand van korte video's en interviews wordt het nieuwe economische paradigme van deze commons-bedrijven geanalyseerd. De projectvoorbeelden gaan van de telecomsector - een commons interprovider waar een gemeenschap een telecominfrastructuur bezit en beheert- , tot ecologisch voedinsdistributie via een open source digitaal platform of een commons-bank die projecten helpt financieren en groeien door de steun van een gemeenschap.

We vergelijken de context in Gent met Barcelona aan de hand van de 8 patronen voor commoning die ook de basis vormen voor de en het

Meer over dit project vind je