[SPRINT] Timelab residencies 2019

ma 17.12.2018 09:30 tot do 20.12.2018 20:00

Ieder jaar evalueren we de residenties in de werking van Timelab. We doen dat, samen met oud-residenten en gasten. Drie dagen lang trekken we ons terug, evalueren we het voorbije jaar en zetten we krijtlijnen voor het volgende jaar. 

 

In 2018 nemen deel: Rasa Alksnyte, Zeljko Blace, Vanessa Brazeau, Stefan Klein, Andrew Paterson en 3 extra gasten

 

Een residentie kenmerkt zich door een periode van afzondering. Een geconcentreerde tijd en ruimte waarbinnen de resident zich terugtrekt uit het alledaagse leven. Hij gaat hiervoor op verplaatsing naar een ongekende omgeving. Deze verplaatsing is essentieel in het proces van losmaken van het dagdagelijkse. En dit zowel mentaal als monetair. 

Even loskomen van wat is en de vrijheid krijgen autonoom te denken en handelen. Hoe ontkoppel je in een wereld waarin je ten alle tijden verbonden bent, deadlines op je afkomen, je vecht voor je levensonderhoud en een onzekere professionele status en waarin je voortdurend moet nadenken over wat er hierna komt. Want alleen zo kan je de eindjes aan elkaar knopen. De precariteit van het kunstenaarsbestaan is bijna exemplarisch voor steeds meer mensen in onze samenleving. We zien een groeiend groep van steeds meer kritische denkers die het moeilijk krijgen in hun levensonderhoud te voorzien. 

 

De residentie wil een veilige ruimte zijn van waaruit we de kritische stem van mensen versterken en zo het samenleven bevorderen.

 

We doen dit aan de hand van de kennis over Commons. De commons kent een andere logica dan deze van markt of staat. We zien in de geschiedenis golven van commons, telkens wanneer markt en staat systeemfouten vertonen. Niets nieuw onder de zon dus. Echter zijn we als mens onder invloed van het dominante paradigma van de voorbije decennia, deze logica, gebaseerd op contributie, vertrouwen en delen, geheel verleerd. In de kunstenwereld is dit niet anders. Daarom gaan we op zoek naar manieren om de kunsten te commoniseren. Een residentieprogramma lijkt de uitgelezen manier om dit te onderzoeken.