[DEBAT] SPATIAL SERIES #3: ARCHITECTURE ACTIVISM

ma 19.12.2016 19:30 tot 21:00

Wil men circulair bouwen, gedecentraliseerde (energie)systemen opzetten of bouwmaterialen ter plaatse oogsten, dan botst men bij regelmaat op bestaande en soms beperkende kaders. Het recupereren van interieurs en materialen. De ruimtevraag van de bouwheer in vraag stellen. Het delen van infrastructuur met meerdere partners. Omkeerbaar en aanpasbaar bouwen. Het zijn voorbeelden van bottom-up initiatieven die in de praktijk tonen waar de grootste obstakels in het wetgevende kader zitten. Architecture Activism wil sociale, politieke, economische en ecologische hervormingen bepleiten die de kloof tussen bottom-up initiatief en top-down beleid kleiner kunnen maken. Kan een regelluwe ruimte voor experiment bijdragen tot kennis en vertrouwen in een nieuwe manier van ontwerpen, bouwen en bewonen?

Sprekers:

, , , Perhaps it is high time for a xeno-architecture to match

Moderator: Jan Boelen

****

Spatial Series : is een reeks debatten over architectuur als metafoor voor sociale transformatie. Over infrastructuur als een vorm van disectonomie van de oude norm. Over bouwen als een uitnodiging voor hack-bare architectuur. De lezingenreeks vindt plaats ihkv een bouwproject genaamd 33 years of space (). De titel verwijst naar de duur van de erfpacht op een stuk grond dat de stad ter beschikking stelt te Gentbrugge. Hier bouwt Timelab cvba omdat deze open coöperatie de mogelijkheid biedt om de infrastructuur ook daadwerkelijk in mede-eigenaarschap van de gebruiker en andere stakeholders te geven. Een samenwerking met Archipel vzw.

33 years of space : is een bouwprotocol voor een samenleving in beweging. Het protocol omschrijft een programma dat kan groeien en inkrimpen volgens relatieve grootorde.

We vertrekken van deze formule:

8% ontmoeting- en coworking ruimte
25% prototyping lab
8% productieatelier 
16% common ground
16% ateliers voor partners
verbonden door 27% tussenruimte.

 

meer hierover, zie:

 

 

42 deelnemers deden mee!

Philippe Allaeys

Sven Augusteyns

marine boey

Margaux Carlier

Anton Christiaens

Joris D'Haese

Eva De Meyst

Arnout De Schryver

Ward Delbeke

Annemie Demeulemeester

Luc Eeckhout

Ramon Emmaneel

Jules Gahide

Nic geeraert

Francis en Maxime Geldof - Vervaet

patrick goditiabois

Jiska Gysels

Azura Janssens

Tom Janssens

Ian Kuppens

BRAM LEROUX

Diede Onzia

Nancy Scheyltjens

Stefan Siffer

Ken Standaert

geert sturtewagen

Arnaud Tandt

Wart Thys

sabine van langenhove

Sander Van Raemdonck

lukas vanelderen

Christian Vermander