[LEZING] Dit is morgen

do 24.11.2016 19:30 tot 21:00

Tijdens deze lezing brengt filosoof Thomas Decreus een concrete handleiding om te streven naar een nieuwe toekomst, een aantal eenvoudige recepten voor morgen. Hoe we omgaan met onze tijd speelt hier een cruciale rol.

"Ne travaillez jamais". Het zijn de beroemde woorden die Guy Debord op een muur in Parijs schreef. De slagzin drukte een wens uit voor een toekomstige sameleving die niet langer gedomineerd zal worden door loonarbeid. Het is een toekomstbeeld dat vandaag volstrekt utopisch lijkt. Toch zijn er redenen om te geloven dat een post-werk maatschappij de oplossing kan zijn voor een aantal van de meest urgente politieke en maatschappelijke vraagstukken van vandaag. 

Over Dit is morgen, Decreus' jongste boek, geschreven met Christophe Callewaert:

Ergens zijn we het vermogen kwijtgeraakt om te dromen. Niet eens zolang geleden was de blik op de toekomst gericht en dachten we met zijn allen na hoe het beter kon. Denk aan de 30-urenweek, progressieve belastingen die de rijkdom herverdelen, een basisinkomen of de uitbreiding van de commons. Dat zijn geen wereldvreemde utopieën maar concrete maatregelen die ooit op verschillende plaatsen in de wereld succesvol werden ingevoerd of op het allerhoogste niveau op tafel lagen. Thomas Decreus en Christophe Callewaert bespreken de hedendaagse recepten om onze samenleving uit de impasse te halen. Hun conclusie is verrassend. Verandering blijkt niet eens zo moeilijk. Koppig vasthouden aan het beleid van de afgelopen dertig jaar en hopen dat het nu plots wel de economische, sociale en klimaatcrisis oplost, dat is pas onrealistisch.

Deze lezing is in het Engels.

Dit event maakt deel uit van de 8ste editie van het jaarlijkse kunstenfestival met internationale kunstenaars in Timelab.

vind je meer info over de lezing en het hele programma.

Om zeker te zijn van een plaats schrijf je  in.

36 deelnemers deden mee!

Erik Bassier

Elena Buyle

Guy Buyle

Michael Byrnes

Nathalie Chambart

Arnaud Coolsaet

Lieven D'hont

Fredo De Smet

Gaëlle De Smet

Anne Declercq

Karen Eloot

Tessa Groenewoud

An Gydé

Elisabeth Mensaert

Wim Michels

Joris Rombaut

Thomas Rooselaer

Stein Somers

Vivien Tauchmann

Nele Teerlinck

Bert Van Driessche

Serafine Van Godstenhoven

Serafine Van Godstenhoven

Tamara van Halm

Maxime Vancoillie

An Vandermeulen

An Vandermeulen

Sofie Verhalle

Mart Vermeersch

Wout Waegemans

Joris Wauters

wim weyn