[LEESCLUB] A foodies Guide To Capitalism

za 22.09.2018 09:30 tot 12:30

Iedereen die graag eet en iedereen die wil dat ons voedselsysteem lekkerder, gezonder en meer duurzaam wordt, zou het moeten durven hebben over de invloed van het kapitalisme op onze voeding. Niet met de grote 'K', maar om te begrijpen welke problemen dit meebrengt en hoe we hiermee om kunnen gaan. Met dit boek gaat de auteur verder dan de gebruikelijke pleister op het houten been voor onze voedselstrategieën. Hij legt de onderliggende en vaak diepverwortelde wetmatigheden bloot die hebben geleid tot een overconsumptie van ongezonde voeding. Te veel caleroriën, te veel vet, suiker en zout. 

 

Het boek geeft inzage in hoe voeding, zo belangrijk en basis voor ons bestaan, is verworden tot een instrument voor winstmaximalisatie. Het toont het succes van het kapitalisme waarbij niet de gezondheid, de consument of de arbeider centraal staat, maar zij die winsten opstrijken. Het debat over voeding en politiek wordt al te vaak gemeden en als onconfortabel aangevoeld, en dat wil de schrijver van A Foodies Guide To Capitalism, 2017 veranderen. Voeding IS politiek en door inzicht te krijgen in het achterliggende voedingssysteem en -keten kunnen we werken aan een andere voedselproductie. Meer duurzaam, minder afval, gezond voor lichaam en geest, waarbij iedereen loon krijgt naar werk en voor iedereen toegankelijk is. 

 

De boekenclub van de Schuur

We lezen samen dit boek door ieder een hoofdstuk vooraf te lezen en hierover in groep te debateren. De keuze van het boek wordt gemaakt in groep op het einde van de bijeenkomst.

Het boek heeft 6 onderdelen, telkens een 30-tal pagina's. Iedere deelnemer kiest een thema en bereidt dit vooraf voor. Iedereen krijgt ook de introductie en conclusie mee.  

We komen samen op 22 september op de Boerenmarkt De Toekomst, aan de Spijkstraat/Halvemaanstraat, nabij Dampoort.

Iedere deelnemer vertelt kort voor het gelezen stuk uit het boek. Daarna gaan we in debat en sluiten we af met een drankje met de boeren.

Let op, het boek dat we nu lezen is Engelstalig!

 

Je kan kiezen uit:

1. How Our Capitalisst Food System Came To Be

2. Food, a special Commodity

3. Land and Property

4. Capitalism, Food and Agriculture

5. Power and Privilege in the Food System: Gender, Race and Class

6. Food, Capitalism, Crises and Solutions

 

Doe mee

1. Schrijf in via onderstaande link en kies je hoofdstuk

2. Haal je hoofdstuk vooraf af in Timelab, iedere werkdag van 9 tot 17u, woensdag tot 22u, zondag tussen 10 en 12.

3. Kom naar de Boerenmarkt op 22 september van 9u30 tot 12u30. Breng je eigen stoel mee.