Totem

In Afrika zijn ze een waar succes, de lampen van Solergie. is de naam. Ze werden ontwikkeld in Timelab en vandaag in Togo gemaakt, gerepareerd en verdeeld in dorpen zonder elektriciteit. Al meer dan 100 kiosken zorgen voor het laden, de verdeling en het onderhoud van de lampen ter plaatse. De vraag, bijna 2 jaar geleden, aan de community van Timelab was om een low budget, slim, robuust, open en repareerbare lamp te ontwikkelen op zonne-energie en met een centrale laadpost/kiosk die kon aansluiten bij de noden van de gebruiker.

Het resultaat is verbluffend. Een lamp die stabiel is, vele uren meegaat en bovendien bestand is tegen de klimatologische omstandigheden ter plaatse. De makers ontwikkelden ook de nodige instrumenten voor de lokale fabricage- en reparatieateliers. Energie kiosks cvba werkte een heel businessplan hierrond uit. Een integrale aanpak. Maar het verhaal is, volgens de makers, nog niet helemaal klaar. Deze zomer experimenteren ze met de mogelijkheden omtrent behuizing en vorm zodat de lampen weldra ook dienst kunnen doen in andere toepassingen.

Alexandre Licata maakte alvast een eigen eerste ontwerp in 3D printing en siliconen, Totem. Een open, aanpasbaar, repareerbaar ontwerp blijft de basis, maar misschien maak ook jij binnenkort in Timelab jouw eigen gepersonaliseerde draagbare lamp voor op de fiets of op reis?

Meer info: 

licence: 
CC attribution 2.0 Belgium