Rise & Shine

In de beste surrealistische traditie" name="_ftnref" title="">[1], een zonnewijzer die binnen de tijd aangeeft.

De tijd wordt getoond als lokale standaard tijd (=Midden Europese Tijd) met automatische omschakeling tussen zomer- en wintertijd. De zon van de zonnewijzer gaat elke dag samen met de echte zon op en onder. Via een aanraakschakelaar kan een hele dag versneld afgespeeld worden, of kan het lokale zonne-uur van Gent getoond worden (1 h 45 min of 45 min vóór op de standaard tijd).

Het design van de zonnewijzer is bewust sober gehouden, en won de design prijs op de Arduino Jam.

Technisch:

De zon is een krachtige LED, die op een gebogen arm rond de horizontale schaal beweegt.

De besturing gebeurt door een Arduino microprocessor met een RTC module en een servomotor.

De behuizing werd met Google Sketchup getekend in 3D en met de laser cutter vervaardigd. Bijzonder fraai is de kwart bocht aan de schaal, die met overlappende sneden een soort veer vormt. Het koppelstuk tussen de zonne-arm en de servomotor werd met een 3D printer uitgevoerd.

De SW gebruikt de Servo.h, Time.h, TimeZone.h Wire.h en DS1307RTC.h libraries.

Voor de capacitieve schakelaar werd een snipppet uit een instructable gebruikt. Zonsopgang en zonsondergang zitten in een maandelijkse tabel, elke dag wordt geïnterpoleerd. De maximale fout bedraagt 7 minuten.

Over het team:

De zonnewijzer is het resultaat van teamwerk op de 2de ArduinoJam 2012 te Gent. Het idee is van Jan. Lionel en Fernand werkten het concept verder uit. Lionel deed vooral de mechanische tekeningen en uitvoering. Fernand deed de elektroniche assemblage en de  programmatie.

“Zoals het zonnetje thuis tikt (schijnt), tikt(schijnt) het nergens.”
" name="_ftn1" title="">[1]    “Ceci n’est pas un cadran solaire”, vrij naar Magritte 

 

licence: 
CC attribution 2.0 Belgium
Gebruikte Machine: