[WORKSHOP] droomsessie Ruimte #3

vr 09.03.2018
17:00 tot 21:00

Wat zou jij doen met 1800 M2 ?

Waar liggen de noden van de buurt, van de stad, van de samenleving? Hoe maken we een open plek voor samen leven en werken? Wat is de meest geschikte bestemming voor de 1800M2 ruimte in de kogelstraat 34 te Gent? Doe mee en deel ook jouw droom, samen bouwen we onze gedeelde droomplek voor de toekomst.

Tijdens de droomsessies krijg je toelichting over het project, is er een rondleiding voorzien en maken we samen een blauwdruk van onze droomplek.

De rol van Timelab

Als facilitator en initiatiefnemer in de oprichting van de tijdelijke invulling van de , hebben we heel wat inzichten verworven. Deze brengen we hier naar een volgende ontwikkelingsfase. Hoe kunnen we een solide beheersstructuur opzetten met een stem voor iedereen? Hoe delen we de lasten en de lusten? Wat is onze identiteit als partners in een gemeenschappelijke droom? Hoe delen we onze hulpbronnen en gaan we slim om met energie?

In Roeselare leren we als procesbegeleiders heel veel van de permanente invulling van het voormalige postgebouw. Hoe maken we een transparant rekenmodel op basis van sociale, ecologische en economische waardebepaling? Hoe zorgen we ervoor dat iedereen zich welkom blijft voelen? Het zijn de kernvragen van .

Door projecten als Knotplex en ADEM leerden we hoe slimme oplossingen gemaakt worden aan de hand van goede samenwerkingen tussen de markt, overheid en stadsbewoners.

Door experimenten met sociocratie kregen we inzage in het belang van een goed organisatiemodel en –cultuur.

Timelab zorgt voor zowel de verbouwing van het pand als het begeleiden van zowel het geheel als de kandidaten. Hier zetten we nog sterker in op het ontwerpproces, businessmodel development en onderzoek omtrent sociocratie, commoning, circulaire economie en transitiedenken.

Het pand gelegen in de Kogelstraat 34 te 9000 Gent is sinds 1 januari 2018 onder een erfpacht verworven door Timelab vzw. Dankzij de steun van de Vlaamse Overheid en de Stad Gent wordt het mogelijk om in de komende 2 jaar het pand met een oppervlakte van 1800 M2 klaar te maken voor een permanente invulling met verschillende partners. Met de steun van de Vlaamse Bouwmeester maakt dit project deel uit van het pilootproject Terug In Omloop. Naast regisseur Jan Leyssens zal resident Daniela Dossi de komende 2 jaren het proces mee begeleiden. Daarenboven werd RUIMTE geselecteerd door IABR, de internationale architectuur biënnale te Rotterdam.

Timing definitie aanbod en organisatiemodel

Vr 24 februari 10-15u droomsessie

za 3 maart 14-18u droomsessie

vr 9 maart 17u-21u droomsessie

vr 30 maart 10-17u synthese

april: iedere vrijdag: roldefinitie kandidaten en partners + programmatie tijdelijke invulling

mei: organisatiestructuur, modaliteiten en business development

juli 18-juli 19: pop ups, prototyping kandidaturen, testen

juli 19-sept 19: definitie business model en  start implementatie

dec 19-ma 20: oplevering gebouw

Timing verbouwing

Parrallel aan het proces van invulling en definitie gebeurt de verbouwing van het pand onder leiding van A2O architecten. Gezien de ingrijpende verbouwing zal er een sterke dialoog ontstaan tussen het proces van invulling en de verbouwing zelf. Het dak wordt volledig vernieuwd, stabiliteitswerken worden uitgevoerd en de toegankelijkheid wordt vergroot door een nieuwe centrale circulatie. De oplevering begin 2020 omvat een gerenoveerde schil met optimale toegankelijkheid. Ook technieken worden voorzien. De verbouwing omvat geen compartimentering noch meubilair. Dit geeft de kandidaat beheerders alle vrijheid om dit samen zelf in te vullen.

Betreft technieken wordt zo veel mogelijk met alternatieve stromen gewerkt en kan het project dienen als piloot voor tal van partners.

Voorstellen doen?

Voorstellen kunnen ingediend worden via de droomsessies, maar ook via de website kan je opmerkingen en inspiratie kwijt of opdoen. Je kan ook binnenlopen en je idee deponeren in de bus, alle dagen van 9 tot 17u en woensdag tot 22u

 

 

10 deelnemers deden mee!

bram@thedistillery.be

Philippe De Pauw

dieter.deweirdt@arteveldehs.be

kris@timelab.org

robdeschutter@gmail.com

Ellen Tas