[TEGENLICHT] City For Sale? Docu en debat met Pascal Debruyne.

di 13.02.2018
20:00 tot 23:00

Stadscentra, maar ook steeds meer de omliggende oude wijken, worden gewilde objecten voor beleggers. Almaar méér stadsbewoners voelen zich buitengesloten. Maar ook voor de vele nieuwe bewoners is amper plek.

Hoe zit het in Gent met de gentrificatie en de daarbij horende stijging van huur- en aankoopprijzen? Is er een plaats voor iedereen, ongeacht inkomen, in onze stad? Hebben bewoners nog het idee dat de stad van hen is?

De super-de-luxe appartementen die momenteel worden gebouwd aan de rand van Gent lijken allesbehalve “budgetvriendelijk”, aankoopprijzen in andere wijken schieten omhoog en tegelijkertijd zijn de wachtlijsten voor sociale woningen enorm. Steden waaruit middenklasse gezinnen verdrongen worden en waar expats, toeristen en studenten de dienst uitmaken. Is de stad over tien jaar nog wel aantrekkelijk en leefbaar of is het een soort decor geworden en hooguit een verdienmachine voor vastgoedontwikkelaars?

Is het tij nog te keren en kan de ziel van de stad behouden worden? Want van wie is de stad van de toekomst eigenlijk?Over dit alles gaan we na de Tegenlichtreportage “Stad te koop?” in gesprek met , stadsonderzoeker aan de UGent.

Locatie: Herberg Macharius, Coyendanspark 1, 9000 Gent