[BRAINSTORMSESSIE] Tijdelijke invulling bib Zuid (3)

vr 24.02.2017
09:00 tot 17:00

Wie het nog niet heeft gehoord: de Hoofdbibiliotheek van de stad Gent aan het Zuid komt vanaf maart volledig leeg te staan. Vanaf 1 mei tem 31 december 2017 kan ze worden ingenomen door een nieuwe tijdelijke beheerder of collectief van organisaties. 

De 7000m² ruimte innemen als burger, daar dromen heel wat mensen van, luidop en in stilte. 

Timelab wil de realisatie van al deze dromen faciliteren.

Op 3 februari 2017 ging een eerste sessie van start, met een erg inspirerend resultaat als gevolg. Met de verschillende initiatieven gingen we kijken naar de gemene deler en formuleerden we verschillende typologieën*. 

Als vervolg op de speeddate maandag, waarbij geïnteresseerden zich konden aansluiten bij reeds bestaande typologieën, organiseerden we op 17 februari 2017 een volgende sessie. Kandidaten konden aansluiten als trekker of als gebruiker. Tijdens de sessie van 24 februari starten we met de trekkers per typologie om verder de modaliteiten, de noden en de grootte en de inplanning in het gebouw in kaart te brengen.

Dit event is niet publiek. Indien je graag meer wilt weten over de verschillende typologieën of als je je graag wilt aansluiten, stuur een mailtje naar

Medebeheerders, trekkers en gebruikers, welkom op de brainstormsessie.

Enkelen van jullie groepjes kwamen tussentijds nog samen en staan al een hele stap verder. Benieuwd naar hun resultaten!

Wat mag je verwachten?

Voormiddag

9u-9u15: Trekkers en medebeheerders verzamelen aan de ingang vooraan aan de bib.

Opgelet: tussen 9u15 en 10u kan je niet binnen. Trekkers en medebeheerders kunnen opnieuw vanaf 10u binnen, wanneer de onthaalmedewerkers aan het werk gaan. 

De trekkersgroepen werken samen aan hun typologie per tafel. Zij krijgen een lijst met alle gebruikers en trekkers zodat ze deze zelf kunnen contacteren. 

We stellen grondplannen ter beschikking om concreet in te tekenen. We hebben nu ook de oppervlaktes kunnen opvragen en hopen snel een kaart op schaal te kunnen ontvangen.

Schrijfgerief en papier zal er zijn.

Er zijn 3 begeleiders voorzien om al jullie vragen te beantwoorden. 

Lunch

12u30 : We eten samen. Breng gerust iets mee om te delen met de groep. Er zijn geen borden en bestek. Glazen en water zijn aanwezig.

Namiddag

14u : We houden we een gezamenlijke sessie waarbij alle tafels hun plannen voorstellen, we geven feedback en haken in elkaar. 

Ook de beheerders en de reflectiekamer zullen een update geven van de voorbije week. De beheerders streven ernaar de vragen omtrent de juridische structuur, calculatiemodel, veiligheid en toegankelijkheid te beantwoorden. De beheerders nemen daarenboven de rol op om een aantal lacunes op te vangen en actief te headhunten naar partners en initiatieven om zo tot een gebalanceerd geheel te komen dat past in de visie van ons allemaal. De Reflectiekamer geeft een aanzet voor het manifest en de interne flow tussen de gebruikers.

De gezamenlijke sessie is ook open voor gebruikers.

16u30: Einde brainstormsessie (17u sluit de bib)

 Praktisch

We zitten in de voormalige leeszaal op de eerste verdieping. De toegang tot dat deel van het gebouw is echter niet vrij. Loop door de hoofdingang naar de dubbele deuren achteraan. Er staat een versperring voor de deur. De bib vraagt om altijd de versperring terug te zetten en de deur te sluiten, dit om te vermijden dat toevallige passanten verloren lopen in het gebouw. De stad stelt strikte eisen over de open deuren en belasting van de onthaalmedewerkers die in de bib aan het werk zijn, dus gelieve hier rekening mee te houden.

Tot morgen!

 

*Typologie = een onderverdeling op basis van kenmerken. 

Omslagfoto: Wikimedia Commons

 

Meer hierover kan je vinden op